ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Türkiye'yi yerel seçim sürecinde çok daha gergin günlerin beklediğini savunarak, “Tayyip Bey, can çekişiyor. Elinde olan her türlü silaha sarılacak, bu seçimde ayakta durabilmek için. Önümüzdeki 6 aydan korkuyorum" dedi.
Basın mensuplarıyla Bahçe Kafe'de biraraya gelen Başkan Akaydın, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Akaydın, Antalya'nın Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümünü neredeyse tüm gün sokakta kutladığını söyledi. Sabah saatlerinde başlayan resmi törenlerin ardından Türk Yıldızları gösterisini sadece Konyaaltı sahilinden 150 bin kişinin izlediğini kaydeden Başkan Akaydın, gece düzenlenen fener alayı ve Zülfü Livaneli konserini ise gazetelere yansıdığı şekliyle 100 bin ila 500 bin arasında kişinin takip ettiğini kaydetti. Başkan Akaydın, “Sayısız etkinlik vardı ki evinde oturan Antalyalı pek yok gibiydi. Cumhuriyeti bu haliyle sahiplenme duygusundan son derece mutlu olduğumu ifade etmeliyim" dedi.
ÖTEKİLEŞTİRME SANCILARI
Türkiye'nin çok büyük bir gerginlik ortamından geçmekte olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Akaydın, “Türkiye öyle kritik bir durumdan geçiyor ki ötekileştirme sancıları yaşıyoruz. O bana diyor ki 'Ötekisin'. Niye içki içiyorum, eşimin başı açık. Biz diyoruz ki 'Sen ötekisin. Eşinin başı kapalı, sen yobazsın mürtecisin' diye" şeklinde konuştu. Böylesi bir ortamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Taksim Gezi Parkı eylemleri üzerinden bu ötekileştirme sürecini derinleştirerek geliştirmek istediğini savunan Başkan Akaydın, şöyle konuştu:
“Ama geri tepti. Ama seçimde de çok gerilecek ortalık. Maalesef çok vahim işaretler var. Tayyip Bey can çekişiyor. Elinde olan her türlü silaha sarılacak bu seçimde ayakta durabilmek için. Dünyadaki desteğini de kaybetmiş bir liderdir. Önümüzdeki 6 aydan korkuyorum. Böyle bir ortamda olabildiğinde bana yakışmayacak bir şekilde uzlaşmacıyım."
SARIGÜL SORUSUNA YANIT YOK
Başkan Akaydın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'den olası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı noktasındaki soruları ise cevapsız bıraktı.
'AK PARTİ SABOTE EDECEKTİR'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kent gündeminde yer alan imar sorunlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Merkezde yer alan 1481 futbol sahası büyüklüğündeki 9 mahalleyi kapsayan Kırcami bölgesinin imara açılmasının kendisi için hiçbir zaman siyaset malzemesi olmadığını ve İçişleri Bakanlığı'nın Ekim ayı başında 'kamu yararı' kararı aldığını hatırlatan Başkan Akaydın, “4,5 yıldır, aynı şeyi söylüyorum, 'Bunlar eminim toplumsal baskıdan dolayı olacak ama seçime üç gün kala olacak' demiştim. Öyle de oldu" dedi.
Bölgenin Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan 5 bin ölçekli imar planlarını Aralık ayı Büyükşehir Meclisi'ne gelmesi üzerine çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Başkan Akaydın, “AK Parti grubu mutlaka sabote etmeye çalışacaktır. Ama benim için Kırcami politika malzemesi değildir. Bunun geri dönüşü yok. Mutlaka çözülmüş diye bakıyorum. Belediye başkanı ben olsam da olmasam da kadrolar bunu tamamlayacak" diye konuştu.
Başkan Akaydın, Kırcami bölgesinin imara açılmasıyla büyük oranda kent içi trafiğin rahatlayacağını ve 8 kilometre uzunluğundaki Düden Çayı'nın iyi bir projeyle kentin dünya ölçeğinde prestij alanlarından biri haline gelebileceğini dile getirdi.
Başkan Akaydın, Antalya'da 1970'lerde başlayan sanayileşme dönemiyle birlikte göçle birlikte kurulan Kepez ve Santral mahallerinde 30 yıllık tapu sorunun çözümünde sona ulaştıklarını kaydetti. Başkan Akaydın, projeyle bölgede 1 milyar liralık yatırımın hayata geçeceğini söyledi.
'MARMARAY'I YAPAN DEVLET PARAM YOK DEMESİN'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen çalışma sonucunda kentte doğu batı aksında açılacak yeni çevre yolunun 1800 metrelik kısmında 280 hektar alanının imara açılmasını ise 'Namus meselesi' olarak değerlendirdi. Söz konusu alanda 'rantiye'nin istek ve arzularının gerçekleştiğini savunan Başkan Akaydın, “Buna karşı Antalya'nın gezi ruhuyla direnmesi lazım. Şimdi ne olacak diye merakla bekliyoruz. Sözlerimde hiçbir esneme olmadan ifade ediyorum, Batı Çevreyolu'nda sorunun çözümü kamulaştırmadır ve bedeli ancak 18 milyon TL'dir. Marmaray'ı yapan bir devlet 'Kamulaştırma parasını bulamıyorum' demesin" diye konuştu.