ANKARA Barosu Başkanı Avukat Sema Aksoy TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un sözleri ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Aksoy açıklamasında, " Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün üstün dehasıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, temel taşı olan akıl ve bilime dayanan çağdaş eğitim sistemi, siyasi çıkarlara alet edilemez" ifadelerine yer verdi.

Sema Aksoy, "20 Kasım 'Dünya Çocuk Hakları Günü' dolayısıyla, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un "Kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı okullarda okutulması" gerektiğini ifade etmesi, öncelikle çocuk haklarına, çağdaş eğitim anlayışına ve çağdaş uygarlığı aşmayı hedef olarak seçen Türkiye Cumhuriyeti'nin temel kuruluş felsefesine tamamen ters düşmektedir. Çağdaş eğitim karma eğitimdir" dedi.

Sema Aksoy "Karma eğitim, eğitimde birlik (tevhid-i tedrisat ) ilkesinin temelini oluşturur.Karma eğitim, Anayasamız ve yasalarımızla güvence altına alınmış olup, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin temelini teşkil eder. Eğitimde kız ve erkek ayırımcılığı, evrensel bir kavram olan insan haklarına dünya çocuk haklarına ve kadın erkek eşitliği ilkesine aykırıdır. Ötekileştirme ve güvensizlik anlamı taşımaktadır. Çocuklara karşı güvensizliği ifade eden bu ayırımcı yaklaşım, toplumun birlik ve bütünlüğüne, laikliğe, çağdaş eğitimin temelini oluşturan akıl ve bilime, Anayasa ve yasalarımıza aykırı olup, eğitimi, çağdışı kör taassubun baskısı altına almaya çalışma gayreti olarak değerlendirilmeli ve kınanmalıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün üstün dehasıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, temel taşı olan akıl ve bilime dayanan çağdaş eğitim sistemi, siyasi çıkarlara alet edilemez" dedi. (MV)