Almanya ile Türkiye arasında yeni bir kriz kapıda. Türkiye ile imzalanan mülteci sözleşmesini tehlikeye sokmamak için ertelenen 1915 olaylarıyla ilgili tasarı, 2 Haziran'da Meclis'e geliyor. Alman Meclisi'nin internet sayfasından yapılan duyuruya göre tasarı, 1915 olaylarını 'Soykırım' olarak niteliyor.

"SOYKIRIM" OLARAK NİTELİYORLAR

Tasarının başlığı, sadece Ermenilere değil, başka Hıristiyanlara da soykırım uygulandığı görüşünü içeriyor. Büyük koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefet partisi Yeşiller'in ortak tasarısının başlığı şöyle: "101 yıl önce Ermenilere ve öteki Hıristiyan azınlıklara soykırımı anma ve hatırlama."

2 HAZİRAN'DA MECLİS'E GELİYOR

2 Haziran'da önce hükümet partileri ve Yeşiller'in ortak tasarısı ele alınacak. Ardından Sol Parti'nin taslağı görüşülecek.

Sol Parti'nin taslağı da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteliyor. Ancak Meclis Dışişleri Komisyonu'nun Sol Parti'nin önergesinin reddi için tavsiye kararı bulunuyor. Tartışmaların ardından iki tasarı da oylamaya sunulacak.

MECLİS'TEN GEÇECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR

Hükümet ve Yeşiller'in ortak tasarısı ezici çoğunlukla Meclis'ten geçecek gibi görünüyor.

"ALMANYA'NIN TARİHİ BİR SORUMLULUĞU BULUNUYOR"

Hıristiyan Birlik Grup Sözcüsü Volker Kauder, "Biz Türklerle Ermenileri ayıranı yenme amacıyla yüzleşmeye katkıda bulunmak istiyoruz" diyerek tasarıyı savundu. SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann da, "O zamanki Osmanlı İmparatorluğu'nun başmüttefiki olarak Almanya'nın özel bir tarihi sorumluluğu bulunuyor" diye konuştu.

CEM ÖZDEMİR: TASARI TÜRKİYE'Yİ ÇOK KIZDIRACAK

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Tasarı Türkiye'yi çok kızdıracak, ancak Alman Parlamentosu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a boyun eğmeyecek" dedi.

BERLİN BÜYÜKELÇİSİ'NDEN TEPKİ

Kısa bir süre önce konuyla ilgili açıklama yapan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise Alman Parlamentosu'nun "Soykırım" diyerek Türkiye-Ermenistan ilişkilerini nasıl normalleştireceğinin tartışmalı olduğu uyarısında bulunmuştu.
Almanya'yla kriz kapıda! 1915 tasarısı Meclis'e geliyor