Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin 2002-2015 tarihleri arasındaki 13 yılına damgasını vuran isimlerin başında gelir. Bu süre boyunca, 2007-2009 yılları arasındaki 2 yıllık Dışişleri Bakanlığı dönemi sayılmazsa, ‘ekonominin patronu’ydu.

BABACAN TÜRK EKONOMİSİNE DAMGA VURMUŞTU

Döneminde, Türkiye ekonomisi büyük atılımlara imza atmıştı. Kararlı tutumu sayesinde, Türk Lirası’ndan 6 sıfır atılması, IMF’ye olan borçların sıfırlanması, para politikalarının belirlenmesinde Merkez Bankası’nın bağımsız bir enstrüman olarak kullanılması, bütçe disiplininin sağlanması gibi alanlarda başarılı uygulamalara imza atılmıştı. Öyle ki, ünlü uluslararası ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye ekonomisinden söz ederken ‘Babacan Çıpası’ tanımını kullanmıştı.
ARINÇ'IN ODASI BABACAN'A
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre 62. hükümette Bülent Arınç’ın başbakan yardımcısı olarak kullandığı makam odası, Ali Babacan’a tahsis edilmiş. Babacan’ın ekibi de Başbakanlık Merkez Bina’ya yerleşmiş.
PEKİ AMA NEDEN?
Bu sorunun yanıtı da kısa sürede ortaya çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomide etkin bir rol vaat ettiği Babacan’ı ‘etkin’ bir danışman olarak kullanmaya karar vermişti. Ekonomi ile ilgili konularda sık sık biraraya gelip görüşlerini almaya başlamıştı. Babacan milletvekili olduğu için herhangi bir danışmanlık unvanına, atamaya ihtiyacı yok.