ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, seçim yarışını son 5 aydır önde götürdüklerini ama artık arayı açma döneminin başladığını söyledi. Kepez'de Erdal Öner'in adaylığını 'çok doğru bir iş' olarak değerlendiren Başkan Akaydın, Genel Merkez'in adaylar konusunda kendisine görüş sormadığını, aynı tutumun meclis üyeleri için de sürmesi durumunda tepki göstereceğini açıkladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, 'nın sorularını yanıtladı. Başkan Akaydın, son 5 ayın anketlerinde partisinin birinci çıktığını, adaylığının resmi ilanını da kapsayan dönemle birlikte arayı açmaya başladıklarını söyledi. Gerek kendisinin gerekse kamuoyuyla paylaşılan anketlerde 2 ila 7 puan arasında önde olduğunu belirten Başkan Akaydın, "Ama Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı, Aksu ve Kepez'den oluşan eski Büyükşehir sınırlarında açık ara öndeyiz" dedi.

İLÇELERDE SEÇİM YARIŞI

Partisinin belli olan adaylarıyla birlikte 19 ilçe başkanlığının hepsine talip olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, 8 ilçede yani Akseki, Gündoğmuş, Kumluca, Serik, Korkuteli, Elmalı, Kepez, Aksu'da seçimin çekişmeli geçeceğini dile getirdi. Söz konusu ilçelerde CHP'nin iddialı olduğunu belirten ve "Beklenmedik her şeye hazırlıklı olmak lazım" diyen Başkan Mustafa Akaydın, yarışta MHP'nin de dikkatlerden kaçmaması gerektiğini, Kemer, Serik, Elmalı'da yarışın CHP ve MHP arasında yaşanacağını ifade etti.

'ERDAL ÖNER DOĞRU İŞ'

Antalya'daki kilit seçim noktalarından Kepez'de üç parti arasında başa baş bir seçim olacağını öngören Başkan Akaydın, partisinin Kepez adayı Erdal Öner'le ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Çok olumlu buluyorum. Çok doğru bir iş yapıldı. Aday gösterilmeden önce, diğer aday adayı arkadaşlarım alınır diye söyleyemiyordum, şimdi daha rahatlıkla söylüyorum. Ak Parti ile olan geçmişi gündeme getiriliyor, Ertuğrul Günay bizim partimizin genel başkan adayıydı; kıl payı farkla kaybetmişti, Ak Parti'de bakan oldu. Siyasetin seyrinde var bunlar."

'HERKES DERS ÇIKARDI'

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP'de 4'üncü dönem belediye başkanlığı için seçim yarışına hazırlanan Muratpaşa'da Süleyman Evcilmen ve Konyaaltı'nda Muhittin Böcek için ortaya koyduğu değerlendirmelerinse onları hedef almadığını söyledi. Akaydın, kişisel kanaat olarak belediye başkanlarında 3 dönemin yeterli bir süre olduğuna inandığını kaydetti.

Başkan Akaydın, Muratpaşa ve Konyaaltı belediye başkanlarını belirleme noktasında kişisel bir girişiminin olmadığını söyledi. İki yıl öncesine kadar belediye başkanları Evcilmen ve Böcek'le siyasi olarak ters düştüğü durumlar olduğunu ifade eden Başkan Akaydın, geldikleri noktayı "Herkes ders çıkardı, uzlaşır bir ortamdayız. Bunda İl Başkanı Devrim Kök'ün genç yaşına rağmen iyi yöneticiliğinin payı var. Devrim, başardı bunu. Eski kullandığım üslubu kullanmıyorum. Uzlaşı var doğrusu da bu" şeklinde değerlendirdi.

Muratpaşa ve Konyaaltı dahil olmak üzere adayların belirlenmesi noktasında Genel Merkez'in kendisine görüş sormadığını kaydeden Başkan Akaydın, "Sorulsaydı fikir beyan ederdim" dedi. Doğru olanının sorulması olduğunu da dile getiren Başkan Mustafa Akaydın, şunları kaydetti: "Önce Büyükşehir Belediye Başkan adayı belli olmalı, ilçeler ona sorulmalı diye düşünüyordum."

'MECLİS ÜYELERİNDE SÖZ HAKKIM VAR'

Büyükşehir Belediye Meclisi'ne girmesi beklenen meclis üyelerinin kendisine sorulmaması durumunda ise buna tepki göstereceğini belirten Başkan Akaydın, şöyle konuştu: "Söz hakkım olması gerekir. Muratpaşa'dan Büyükşehir'e girmesi düşünülen kaç kişidir, 7 kişi. Diğerleri beni ilgilendirmez. İlk 7'de söz hakkım olması lazım. Tek başına söz sahibi olayım demiyorum ama benim de söz hakkım olmalı. Çünkü ıstırap çektim. Çekeceğimi biliyordum. Deniz Bey (Deniz Baykal) müsaade etmedi. Bu makamlarda sadece siyaseten çok iyi tanınan insanları düşünmemek lazım, teknik birikimi olan insanları düşünmek lazım. Bu hakkımın 19 ilçe içinde olduğunu düşünüyorum."

'BİLİYORUM, BAYKAL ALEYHİME ÇALIŞMADI'

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, partisinin il başkanlığı seçim sürecinde peşi sıra yaptığı açıklamalarla köprüleri attığı CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Başkan Akaydın, şunları söyledi:

"Deniz Bey saydığım, birikimlerine inandığım bir politikacıdır. Deniz Bey'le ters düştüm, 2,5 yıl önce dile getirdim bir daha da konuşmadım. Bugün artık bunları da içimize gömme zamanıdır. O da bizimle beraber aynı geminin içinde. Deniz Bey'e kişisel karşıtlığım yok. Benim aleyhime çalıştığına ilişkin en ufak bir duyumum

olmadı. Ama 3 Antalya milletvekilimizin aleyhime çalıştığı duyumlarım oldu. Kendilerine sorsanız 'Hayır' demezler. O da onların hakkıdır. Gerekirse temas kurmayı tabi ki düşünürüm. Benim partilim. Herhalde Baykal da bunca yıllık siyasi birimi ve deneyimiyle, kendisinin seçim döneminde sokakta olmasına yönelik gerekliliğin farkında olur ve sahneye de çıkar."

AKAYDIN'IN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, geride bırakmaya hazırlandığı 5 yılda ortaya koyduğu belediyeciliğin kesin tanımının yapılamayacağını söyledi. "Sosyal demokrat belediyecilik anlayışı uyguladım, insan odaklı yatırımlar yaptım. Ranta yönelik belediyecilik değildir yaptığım" sözlerini sarf eden Başkan Akaydın, Kırcami ve Kepezaltı - Santral mahalleleri imar planlarının oluşturulması sürecinde belediyecilik anlayışını en yalın haliyle sergilediklerini söyledi. Başkan Akaydın, "Bu planları halka sorduk, sivil toplum örgütleriyle birlikte yaptık" dedi.

'TÜREL CEVABINI ALACAK'

Başkan Akaydın, siyasetten tamamen arındırılmış belediyecilik anlayışınıysa kabul etmediğini söyledi. Mustafa Akaydın, "Sayın Menderes Türel'in iki tane kimliği var şimdi. Hem belediye başkan adayı hem de milletvekili. Sen iki kimlikle ortalıkta dolaşacaksın, benden siyasi cevap gerekirse almayacak mısın" diye konuştu.

Başkan Akaydın, 29 Mart'a kadar geçecek seçim sürecinin 'kansız' olması dileğinde de bulundu. Kamuoyunun aklını bulandıracak, belden aşağı vuracak bir dönemi yaşamamayı arzu eden Başkan Akaydın, şunları dile getirdi: "Benim elimde de bir sürü malzeme var ama son dönemde kullanmamayı tercih ediyorum. Bugüne kadar çok kullandım. İşe de yaramadı gerçi ama kampanyalar gergin olmasın, dostane olsun."

GEZİ RUHUNU NİYE ÇAĞIRDI?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, 100. Yıl'da TOKİ'ye karşı Gezi ruhunu çağıran açıklamasının hatırlatılmasının ardından "Ne gibi bir endişeniz var" sorusuna, "Söz konusu yazı, bugüne kadar ki endişelerimizin ispatı" yanıtını verdi. TOKİ'nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yazısında 100. Yıl'da revize imar planı yapılması için jeolojik etüt raporu hazırlığına başladığını bildirdiğini kaydeden Başkan Akaydın, "Bu rapor alana yüklenecek kütlenin jeolojik olarak uygun olup olmadığına yönelik bir çalışmadır. Ama topu attığım kurul, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Bununla ne ilgisi var?" diye konuştu.

Başkan Akaydın, bir örneği kendisinde bulunan TOKİ'nin yazının gerçek okumasının ise şöyle olduğunu söyledi: "Ben burada kirli bir iş yapacağım, Antalya halkından gizli saklı. Şimdi seçim dönemi, ben bu niyetimi gizli tutuyorum. Ama sen buraya usulüne uygun bir şey yaz. Onlar telefonda aralarında konuşurlar, usulüne uygunun ne olduğuna ilişkin. Belediyeye zaten yazmaya gerek yok, onların görüşü zaten belli. Beton santrali yapmışsınız alanın içine, kaçak. Bunların hepsi orada bir şey yapmak istediklerini gösteriyor."

Mustafa Akaydın, TOKİ'nin ilgili yazısına istinaden 3 yıl önce Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (AESOB) toplantı salonunda, Kent Konseyi öncülüğünde Antalya milletvekillerinin de davetli olduğu toplantıyı hatırlattı. O toplantıda Ak Parti Antalya milletvekilleri Menderes Türel ve Gökçen Özdoğan Enç'in 100. Yıl'da stadyum dışında herhangi bir yapı yapılmayacağını söylediğini belirten Başkan Akaydın, "O gün iktidarın milletvekili olarak, 'Antalya'yı satmadan yapılacak proje' diye söz vermiştiniz. Sözünüzü unuttunuz mu, inkar edecek misiniz" diye sordu.

PROJELER İÇİN ERKEN

Başkan Akaydın, gelecek 5 yıla ilişkin projeleri konuşmak içinse erken olduğunu kaydetti. Bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve şu an ilçe belediye başkan adaylarının projelerinde Büyükşehir Belediyesi'nin nasıl yer alması gerektiği üzerine çalıştıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Mart'la birlikte sorumluluk sahasının 19 ilçeye yayılmasıyla bir adaptasyon sürecine gireceğini dile getiren Başkan Akaydın, bu noktada özellikle tarımsal kalkınma modelleri noktasında Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Başkan Mustafa Akaydın, kıyıda devam eden turizm faaliyetlerinin kırsal alana yayılması konusunda Büyükşehir'in irade ortaya koyması gerektiğini, şu aşamada bu iki başlık üzerinde yoğunlaştıklarını anlattı. (FOTOĞRAFLI)