MANİSA, () - AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, maden faciasından ülke olarak herkesin çıkaracağı derslerin olduğunu vurguladı. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda kömür madenleri ile ilgili özel düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Vekil Yurttaş, gerekli önlem ve tedbirleri almayan, ihmali olan, işveren ve sorumlulara verilecek cezaların artırılmasını ve caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Soma'da yaşanan maden faciasına 2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracının görev yaptığını belirten Manisa AK Parti Milletvekili Muzaffer Yurttaş, 787 işçinin 486'sının kurtarıldığını, 301 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Yakınlarını kaybeden ailelere destek çıkılacağını belirten AK Partili Vekil Yurttaş, madencilik sektörü için yapılması gerekenleri sıraladı, çeşitli uyarılar yaptı. Yurttaş, yaptığı yazılı açıklamada, "Madencilik sektörü yeniden ele alınmalı ve masaya yatırılmalıdır. Gerekli kanuni ve yasal düzenlemeler gözden geçirilmelidir. Var ise eksiklikler tamamlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda kömür madenleri ile ilgili özel düzenlemeler yapılmalıdır. Arabaların nasıl küresel standartları varsa, iş güvenliğinin, madenciliğinde standartları var. Ülkemizdeki standartları acilen yükseltmeliyiz. Gerekli önlem ve tedbirleri almayan, ihmali olan, işveren ve sorumlulara verilecek cezalar artırılmalı ve caydırıcı hale getirilmelidir. Alternatif enerji kaynakları üzerindeki çalışmalara daha fazla ağırlık verilmelidir. Hidroelektrik santrallara da, nükleer enerjiye de 'Hayır' demeyi siyasal bir tavır olarak benimseyen ve bu konuda eylemlere yönelen kesimler, belki bu şekilde akla ve mantığa davet edilebilirler. Yaşam odalarından ziyade tüm yer altı madenleri sağlıklı çalışılabilir hale getirilmelidir" dedi.
Yurttaş, 8 organize sanayi bölgesi bulunan ve 100 binin üzerinde sanayi sektöründe çalışanı olan Manisa iline bir meslek hastalıkları hastanesi kurulması için çalışmaların zaman geçirilmeden başlatılması gerektiğini de vurgulayarak şöyle devam etti:
"Maden yangınlarının söndürülmesi için her madende son teknoloji ürünü araç gereç ve malzemelerin bulundurulması zorunlu hale getirilmeli ve bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılarak, madenler ve yüksek riskli işler için ayrı bir asgari ücret tabanı belirlenmelidir. Sendikalar konunun üzerinde ciddiyetle durmalı, madenler için de ocağı iyi planlamak, havalandırmayı mükemmel yapmak, gizlice sigara içmemek, kabloyu üstünkörü tamir etmemek, kurallar neyse tam olarak uygulamak şart olmalıdır. Savsaklama, ihmal, göz yumma, hatalara tolerans gösterme gibi çağdaş olmayan alışkanlıkları artık ülke bünyesinden atmanın zamanıdır. Felaket karşısında birleşen, bugün tümünün gönlü yaralı toplumun, bu hasleti normal zamanda, her daim sürdürmesi de elzemdir. iktidarı, muhalefetiyle, benzer ya da farklı görüşlüleriyle hepimiz; Türkiye' adlı zengin madende ve aynı vardiyada, yan yana kazma sallamaktayız. Maden patlarsa hepimiz patlarız. Grizu ortamında kıvılcım çıkartmaya çalışanlara işte bu yüzden, topyekün karşı çıkmalıyız."

MHÖ(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)