Muhammet KAÇAR/RİZE, () - TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Soma’daki facia ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, devletin kazalardan sonra hayatını kaybeden insanların yakınlarının hep yanında olduğunu belirterek, "Bunlarda çok cömert olan devletimiz tedbir almaya sıra geldiği zaman o titizliği ve ciddiyeti maalesef göstermemektedir, gösterememektedir" dedi.
Köksal Toptan, bir yakınının cenazesine katılmak üzere geldiği memleketi Rize’de ’ya açıklamalarda bulundu. 1992 yılında Zonguldak Kozlu’da meydana gelen ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği facianın faciasının yaşandığı dönemde Milli Eğitim Bakanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatan Toptan, Soma'da yaşanan maden faciası ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Madenci bir babanın oğlu olan Toptan, en zorlu mesleklerden biri olan madencilik sektöründe tarih boyunca büyük facialarla sonuçlanan kazalar yaşandığını belirterek ve şunları söyledi:
"Zonguldak’ta maden kazaları sıkça yaşanıyor, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz genç yaşta hayata veda ediyor. Kazalardan sonra hayatını kaybeden insanlarımızın yakınlarına devlet hep yardımcı oluyor, çoluk, çocuğu açıkta kalmıyor. Bunlarda çok cömert olan devletimiz tedbir almaya sıra geldiği zaman o titizliği ve ciddiyeti maalesef göstermemektedir, gösterememektedir. Bu kazalardan hep beraber sonuçlar çıkarabilseydik belki bir sonraki faciayı yaşamayacaktık. Şimdi Soma çok büyük bir ders. Kozlu’daki maden faciasında 263 kardeşimiz şehit olmuştu. Ders alınsaydı da Soma maden faciası olmasaydı. Şimdi temenni edilir ki Soma maden faciasının vereceği dersler iyi okunsun. Bundan sonra bu tür kazaların olmaması için tedbir alınsın."
'KORKULACAK VAHİM BİR MANTALİTE TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Soma ile ilgili medyada yer alan haberlere bakıldığında irkilmemenin mümkün olmadığını ifade eden Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok çabuk yanma özelliği taşıyan linyitin günlerce içten içe yandığı, bunun mühendis ve yöneticiler ile çalışan işçiler tarafından görüldüğü, bilindiği ve hissedildiği söylenmektedir. Bunlar doğru ise gerçekten korkulacak vahim bir mantalite tehlikesi ile karşı karşıyayız. O durumu gören mühendisin, işçinin, nezaretçinin veya yöneticinin derhal tedbire tevessül etmemesini anlamak mümkün değildir. Milletçe çok büyük acı ve ızdırap yaşıyoruz. Elbette ki şehitlerimizin geride kalan ailelerine devletimiz, vatandaşımız, hayırsever sivil toplum kuruluşları elini uzatacaktır ve onlar mağdur edilmeyecektir. Bana göre onun yanında tedbirlerin alınıp kağıt üzerinde kalmadan hayata geçirilmesi lazım. Zonguldak’ta 2005 yılında meydana gelen maden kazasında 30, ardından Kozlu’da meydana gelen kazada 8 arkadaşımız şehit oldu. O kazaların ardından incelediğimiz Sayıştay ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında işyerlerinde birçok eksikliğin tespit edildiğini görüyoruz. Tespit edilen eksikliklerin hemen giderilmesi, yapılan yanlışlıklardan vazgeçilmesi veyahut yapılması gerekenlerin yeniden planlanması ne kadar gerçekleştirildi bilemiyorum ama şimdi mecliste hem CHP hem AK Parti’nin verdiği araştırması önergeleri var. İnanıyorum ki bugün yapılacak görüşmelerden sonra bu kabul edilecektir ve araştırma komisyonunun vereceği rapor doğrultusunda önemli öneriler ortaya konulacaktır."
'KOLAYCILIKTAN VAZGEÇMEMİZ LAZIM'
2-3 yıl önce yine mecliste madenle ilgili bir araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Toptan, ortaya çıkan raporun kendisi gibi meraklıların evinin kütüphanesinde veya meclisin raflarında kaldığını belirterek şöyle devam etti:
"Bunları hayata geçirmekte bizim eksikliklerimiz var. Ne tedbir alınacağını biliyoruz, bunu kağıda döküyoruz ama bu tedbirleri almakta gevşek davranıyoruz. Bunu bir siyasi çekişme haline getirmememiz lazım. Burada bir siyasi rant peşinde koşmamak lazım. Canlarımızı vermemek için neler yapılabilir hep beraber düşünmemiz lazım. İnşallah büyük Soma maden kazası bundan böyle önlemler alma konusunda bizi daha uyanık durmaya mecbur eder. Dünyada, ABD ve Almanya gibi çok büyük taş kömürü ve linyit üreticisi ülkeler var. Gerekiyorsa buralardan uzmanlar getirilmeli. Onlar bu kazaları minimize etmek için ne yapmışlarsa biz de aynısını yapmalıyız. Biz madenlere bu kadar yatırım yapıyoruz, bu kadar kaynak aktarıyoruz. Bunun karşılığını alamadığımız gibi bir de canlar feda ediyoruz. Şu kolaycılıktan vazgeçmemiz lazım. Bizim yetişkin insanımız, mühendisimiz, tecrübeli nezaretçilerimiz var. İşçilerimiz zaten eğitiliyor. Bunlar demek ki kazaları önlemeye yetmiyor. Bir mantalite değişim reformuna ihtiyaç var. Bunun için bu işi yapanların nasıl yaptıklarını Türkiye’ye getirip burada yerinde halletmemiz lazım."
'ENERJİ BAKANI OLAYI BAŞARILI KOORDİNE ETTİ'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Soma olayını başarılı bir şekilde koordine ettiğini ifade eden Toptan, “Bakanımız bana göre bu işten başarılı çıktı. 'Burası Enerji Bakanlığı’nın denetiminde bir yer' denebilir. Bir mantalite eksikliğimiz var. Onu gidermedikten sonra birilerini suçlamak işin kolaycılığı olur. Enerji Bakanı 5-6 gün olay yerinden bir an bile ayrılmadan işin koordinasyonunu başarılı yönetti. Ama onun başarılı olması bundan sonraki kazaları önlemeye tek başına yetmez. Olay öncesi yapılması lazım gelenler konusunda bizim eksikliğimiz var. Hükümetin, devletin, siyasi partilerimizin, STK’ların veya vatandaşımızın 'şunu yapmadı' diye eleştireceğimiz çok fazla bir tarafı yok. Böyle bir durum bulunmadığı için medyamız ikiye bölündü ve birbirini suçlamaya başladı. Bunlardan olabildiği kadar sıyrılıp bundan sonra alınacak tedbirler üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Hepsinden önemlisi bir mantalite reformuna Türkiye’nin ihtiyacı var" dedi.

MK(TM/SS) (FOTOĞRAFLI)