AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, uzun tutukluluk sürelerinin özel yetkili mahkemelerden kaynaklandığını belirterek, “Orada süreler iki kat uygulanıyor. Prensip olarak normalde tutukluluk süreleri en fazla 5 yıl iki kat olunca 10 yıla çıkıyordu. Biz bunu hem tutukluluk süresini normal sınırına çekerek, hem özel yetkili mahkemeleri kaldırarak, uygulama da normalleşti” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere karayoluyla Kırklareli’ne geldi. Esnaf ziyaretinin ardından Kırklareli Adliyesi’ne geçerek Kırklareli Barosu'nu ziyaret eden Şentop’u, baro başkanı Av. Harun Saygılı karşıladı. Ergenekon davasındaki uzun tutukluk ve tahliye süreçlerini değerlendiren Şentop, asıl sorunun özel yetkili mahkemelerde olduğunu söyledi. Şentop, “Esasen Türkiye'de prensip olarak, ilke olarak tutukluluk süreleri uzun değildi. Tutukluluk sürelerinin uzun olması özel yetkili mahkemelerden kaynaklanıyor. Orada süreler iki kat uygulanıyor. Prensip olarak normalde tutukluluk süreleri en fazla 5 yıl iki kat olunca 10 yıla çıkıyordu. Biz bunu hem tutukluluk süresini normal sınırına çekerek, hem özel yetkili mahkemeleri kaldırarak, uygulama da normalleşti” dedi
Ergenekon sanıklarıyla ilgili durumun biraz daha karışık olduğunu ifade eden AK Partili Şentop şöyle konuştu:
“Ergenekon sanıklarının o davada özellikle mahkeme haklarında hüküm verdi. Dolayısıyla onlar şu anda tutuklu değil, hükmen tutuklu, hüküm özgürlüğü tutuklu statüsündeler. Hüküm kesinleşmedi. Yargıtay'a gitmeleri gerekiyor. Onlarla ilgili kısmı hem Yargıtay kararlarında, hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında tutukluluğa dair kabul etmiyor mahkemeler. Tabi burada başvuru kararı Anayasa Mahkemesi'nin önemli. Buradaki problem Ağustos ayında karar vermiş bir mahkeme var, 7 aydır gerekçesini yazmamış. Gerekçesini yazmadığı için temyize başvuramıyorlar, Yargıtay'a gidemiyor dosya. Dolayısıyla 7 aydır fiilen Yargıtay’a gitmeleri, temyiz aşamasına geçmelerini engelleniyor. Bu sebeple farklı bir durum İstanbul'da muhtelif Ağır Ceza mahkemeleri biraz da bu gerekçenin yazılmamasına dayanarak serbest bırakılmaları konusunda kararı verdi. Başından beri tutukluluğun bir cezaya dönüşmesini istemiyoruz. Burada temel problem uygulamada özel yetkili mahkemelerdi. Bunun komplikasyonlarından bir tanesi uzun tutukluluktu başka komplikasyonları da vardı. Biz bu mahkemeleri kaldırarak aslında büyük ölçüde Türkiye'de ceza alanlarla ile ilgili bir adım atmış olduk”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, ziyaretin ardından partililerle birlikte partisinin Belediye Başkan Adayı Selehattin Minsolmaz ile birlikte cadde ve sokakları gezerek destek istedi.

AÜÜ(LK/AK)(FOTOĞRAFLI)