Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,()-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, oy pusulalarının fazla basıldığı iddiasını yalanlayarak, "Hileyi yapanlar, kabahati AK Parti'ye atmaya çalışıyorlar. Böyle bir oluşum vardır. Sesi çok çıkanlara dikkat etmek lazım, manipülasyonu onlar yapacaktır" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, beraberinde AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Yel ve Süleyman Paşa Belediye Başkanı Adayı Ahmet Aygün ile birlikte Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Ferruh Topuz’u sendika bürosunda ziyaret etti. Mustafa Şentop, burada yaptığı açıklamada, bazı siyasi parti liderlerinin seçim mevzuatlarını bilmeden konuştuğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Türkiye’de 52 milyon seçmen var. Her seçmen bir tane oy pusulası kullanmayacak bu seçimde. Yerel seçime gidiyoruz. Bir pusula büyük şehir belediye başkan adayına, bir pusula ilçe belediye başkanına ve belediye meclis üyesi olmak üzere 3 pusulaya oy kullanacak. Dolayısı ile burada 3 pusulayı 3 ile çarptığımızda 150 milyon oy pusulası olması gerekiyor. Yine kanun gereği bunların yüzde 15 fazlası basılıp sandıklara gönderilmek zorunda. Bu da 73 milyon oy pusulasına tekabül ediyor. Dolayısı ile o fazla pusula basılması olayı kanundaki düzenlemeden ve seçimin özelliğinden kaynaklanıyo.r"
'SESİ ÇOK ÇIKANLARA DİKKAT'
Seçim dönemlerinde en çok 'Hile yapılıyor' diye bağıranların hile yaptığını iddia eden Şentop, "'İmamın keçisi çalındı' desen olağan bir hadisedir. Ama 'imam keçi çaldı' dersen olay olur. Dolayısı ile hileyi yapanlar kabahati AK Parti'ye atmaya çalışıyorlar. Böyle bir oluşum vardır. Sesi çok çıkanlara dikkat etmek lazım manipülasyonu onlar yapacaktır" diye konuştu.
'SURİYELİLER, OY KULLANMAYACAK'
Mustafa Şentop, Suriyeliler'in 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde oy kullanamayacağını da dile getirerek, "Suriyelilerin oy kullanabilmesi için vatandaşlık almaları gerekir ki bu da çok zor bir durum. Suriyelilerin Türk vatandaşı olması için Bakanlar Kurulu kararı gerekir. Bakanlar Kurulu'nun böyle bir kararı alması da yayınlanıyor. Bunu herkes de takip edebiliyor Böyle bir durum mümkün değil. Olma ihtimali sıfırdır" diye konuştu.
'İDAM CEZASININ UYGULANMASINA ŞAHSEN TARAFTARIM'
Gazeteciler, Şentop'a, Kırklareli’nde geçen hafta tecavüz edildikten sonra boğularak öldürülen 10 yaşındaki ilkokul öğrencisi Halil İbrahim Aktaş’ın katil zanlısı 51 yaşındaki Y.T.'nin idam edilmesi için başlatılan imza kampanyasıyla ilgili görüşünü sordu.
Mustafa Şentop, hukukçu olarak böylesi kötü bir suçu işleyene idam cezası verilmesinden yana olduğunu kaydederek, “Türkiye idam cezasını kaldırırken biz uluslararası taahhütte imzalayarak kaldırdık. İdam cezasının yeniden gelmesi çok kolay bir iş değil. Hunharca, gayri ahlaki şekilde başkasını kasten öldürenlere eski ceza kanundaki tabirle tahammüden öldürenlere karşı idam cezasının uygulanmasına şahsen taraftarım. Ceza kanununa ve Anayasa'ya bir hüküm koymak lazım. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki o taahhütü de imzasını da ek protokolden çekmesi lazım. Hukuken söylüyorum bunu. Ama şahsi görüşümü sorarsanız idam cezası dünyanın muhtelif ülkelerinde uygulanıyor. Tek standart Avrupa standardı değil. Amerika Birleşik Devletleri'nde idam cezası muhtelif şekillerde uygulanıyor" dedi.

RY(LK/AK) (FOTOĞRAFLI)