İZMİR'in 30 ilçesinden 6'sını kazanan AK Parti, yerel seçim sonuçlarını değerlendirmek için toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, sonucun yeterli olmadığını ancak küçümsenmemesi gerektiğini vurgulayarak, CHP'ye yüklendi. Yıldırım, CHP'nin sözde başarısını kutlayamadığını söyledi, koltuğu CHP'li başkanlardan devralan AK Partili başkanları dinleyince "Size acıyorum keşke seçilmeseydiniz" dedi.
AK Parti İzmir İl Danışma Kurulu toplantısı, Balçova Termal Tesisleri Kardelen Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, il ve ilçe yöneticileri, kadın ve gençlik kolları, belediye başkanları, meclis üyeleri ile mahalle temsilcileri katıldı.
Yerel seçimde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yerel seçim sonuçlarının değerlendirildiği İl Danışma Meclisi toplantısında, 17 Aralık operasyonunu hatırlatarak, millet istemeden hiçbir şeyin değişemeyeceğini söyledi. 'Paralel yapı'yı eleştiren ve bu saldırıların süreceğini öne süren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bir seçim geride kaldı. Türkiye'nin en sert seçimini geride bıraktık. Öyle bir seçim ki kimse bu seçimin bir yerel seçim olduğunun farkına varamadı. Yattık kalktık 17 Aralık'ı konuştuk. Türkiye'ye yönelik alçakça saldırılara karşı mücadele etmek zorunda kaldık. Öyle bir saldırı ki saldırgan belli olsa çıkıp mücadele edersiniz maalesef yaşadığımız süreçte kardeşlerimizin arasından bu ülkeyi ihanet edenleri kullandılar. Millet iradesi bir kez daha yere düşmedi. Bu oyunlar masum oyunlar değildir, dersane meselesi değildir. Yolsuzluk meselesi hiç değildir. Yolsuzluğun arkasında olmadık. Maksat ülkede güven ve istikrarı sona erdirmek Türkiye'yi bölgedeki emellerinin gerçekleştirmek isteyenlere karşı güçsüzleştirmektir. Milletin feraseti iş başında gücenin ve istikrarın temsilcisi sayesinde bu vakayı da atLattık. Yine gelecekler. Gelsinler. Üçü beşi bir arada gelsin. Yeter ki millet arkamızda olduğu müddetçe hepsine gereken cevabı veririz."
Yıldırım, partililerden terleri soğumadan cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmasını isteyerek, "Cumhurbaşkanı halk seçecek. 100 günden az kaldı. Bugün 99 gün var. Hazır mısınız? Terimiz soğumadan tekrar 'yola devam' diyor muyuz? Bir ay izin yaptınız yeter. Yaz izinlerini kaldırdık" dedi.
'BAŞARI YETERLİ DEĞİL AMA KÜÇÜMSEMEYELİM'
Binali Yıldırım, İzmir'de seçim başarısının yeterli olmadığını ama küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bizim hedefimiz İzmir'in tamamını AK Partili yerel yöneticilerle buluşturmaktı. Bunun için canla başla çalıştık. CHP'nin yerelde iktidar olduğu yerde tüm ilçelerinde oy kaybettiği başka bir il yok. Rakipler için başarı varsa neden bir kutlama yapamadılar, sevinemediler. Genel merkezlerinde birbirlerine girdiler. En sonunda genel başkanları, 'Uzatmayın başarısız olduk. Sekiz ilçemiz gitti. Oy kaybımız var' diye son noktayı koydu. Biz yapılması gerekeni yaptık. Şartlar farklı şekilde gelişti. İzmir seçimleri ulusal siyasetten olumsuz etkilendi. Başka illerde olumlu etkilendi."
Yıldırım, "Bu kadar kafa karışıklığına, iftiraya, tacize rağmen 650 binden 950 bine oyumuzu çıkardık. Biz ne filmler döndüğünü biliyoruz. Bazısını engelleyebilirdik ama bazısı bizim dışımızda gelişti. İttifak edenler Türkiye'nin gözü önünde seçmenine verdikleri sözü tutmadılar, sandıkta sattılar seçmenlerini. Bunun hesabı sorulacak. Birisinin hanesine haksız yere geçen oyların hesabını sandığa giden o seçmen soracak. 'Benim irademi nasıl siz başkasına verirsiniz' diyecektir, demelidir. Demokrasinin gereği budur. Kimse birtakım tezgahlarla milli iradeyi alt edemez. Kimse bu ülkenin bu milletin milli iradenin bileğini bükemez."
'YA ÇALIŞACAKLAR YA GİDECEKLER'
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP'li belediyeleri eleştirerek, "İzmir'de belediye başkanlığının kazananlardan nasıl bir belediye devraldıklarını dinledim. 'Şimdi size acıyorum keşke seçilmeseydiniz' dedim. İlhan Kaya Cemil Şeboy üzülmeyin. Onların yerinde olmanızı istemezdim. Artık İzmir'de CHP'li belediyeler için hayat çok zor hale gelmiştir ya çalışacaklar ya da bırakıp gidecekler. İzmir'e hizmet ettin de önüne mi durduk. Hiç alışık olmadıkları bir işle karşı karşıyalar" dedi.
BAKAN YILDIz HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DAVRANAMAYIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da seçim sonuçlarını değerlendirirken yine 'paralel yapı'ya dikkat çekti, İzmir'de teşkilatın yılgınlığa kapılmamasını istedi. Yıldız, şöyle konuştu:
"Yapılması gerekenlerin hepsi yapılmıştır. İzmir hak ettiği büyükşehir belediye başkanlığını er ya da geç alacaktır. Bu dönem ilk kez muhalefette koalisyon gerçekleşti ama daha güçlü olduk. Umutsuzluğa yılgınlığa kapılmayın. Zaman zaman moral eşiğinin devrildiğini görüyorum. Algı şuydu; Türkiye'de artık iş yapılmaz. 2013 yılında 14.1 milyar lira enerji sektöründe para harcandı. Hiçbir Hazine garantisi almaksızın harcandı. Bir arkadaşım, 'Bu seçim zamanı çok gerildi biraz oturup konuşsak' dedi. Gerildi dediğiniz bu ülkenin Başbakan'ına 16 Aralık'a kadar 'iyi' dediniz. 17 Aralık'tan sonra 'kötü' dediniz. Kusura bakmayın biz hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Yapamayız. Bunun hesabı sorulacak. Bize farklı ithamlar ve iftiralar yapıldı. Allah'a havale ettik. Sanmasın ki karşılıksız kalacak. Mazlumun, masumun ahını almayacaksınız. 3 dönem kuralı devam edecek. Alırken sevinmezsen verirken üzülmezsin. Resmi olarak dinlendik. Irak'a iş yapıyoruz. Terör örgütü üyesi olduğumuzu öne sürdüler. Tüm tapeleri çıkarsınlar. Biz şeffaflıktan güç alıyoruz. Saklayacak ve çift muhasebe tutacak yanımız yok. Türkiye siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla ekonomik ve enerji sınırlarını genişletmiştir."
'AYAKKABI KUTULARI FIRLATILDI'
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, seçim döneminde ayakkabı kutularının gösterildiğini, arkalarından 'Hırsız var' diye bağrıldığını hatırlatarak, "Yıldırım'ın güler yüzüyle ortaya çıktığımızda pek çok kapı daha çok açıldı. Kötü şartlar altında belediyeler teslim aldık. Hiçbirimizin mazeret üretmeye hakkı yok. Her sabah makama gitmeden birkaç saatinizi sokağa ayırın. 10 Ağustos'a kadar gideceğiniz kapılar yüzünüze kapanmasın" dedi.

ED(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)