AK Parti, 23 Mart 2014 yerel seçimlerinde kimleri belediye başkan adayı göstereceği konusunda teşkilatın eğilimini yokladı. Partililerden, Büyükşehir ve ilçelerde aday görmek istediği iki ismi yazmaları istendi. Saat 10.00’da başlayan seçim, saat 16.00’da sona erecek. Sonuçlar kapalı zarf halinde torbalanarak Genel Merkez’e götürülecek ve açıklanmayacak.
AK Parti Genel Merkezi, İzmir Büyükşehir ve 30 ilçede kimi belediye başkan adayı göstereceğini teşkilata sordu. Karşıyaka Spor Salonu’nda yapılan eğim yoklamasında milletvekilleri, il yöneticileri, aday adayı olamayan ilçe başkanları, ilçe yönetimleri, kadın ve gençlik kolları başkanları ile yöneticileri, belediye ve il genel meclis üyeleri oy kullandı.
Eğilim yoklamasında ilçeler için 30, büyükşehir için sekiz şeffaf sandık kuruldu. 2 bin 500 kişi büyükşehir, 3 bin 850 kişi de ilçeler için oy kullandı. Partililere, 'İzmir Büyükşehir belediye başkan adayı olarak kimi görmek istiyorsunuz' (en fazla iki kişi), 'İlçe belediye başkan adayı olarak kimi görmek istiyorsunuz' (en fazla iki kişi) diye soruldu. Partililer, formları kabinlerde doldurarak, zarfa koyup, şeffaf sandığa attı. Aday adayları salon dışında oy kullanacaklarla görüşerek, kendi isimlerini yazmasını istedi.
İzmir’de 2009 yerel seçimlerinde sadece Bayındır’ı kazanan AK Parti bu sandıkta partililere 'Belediye Başkanı’ndan memnun musunuz', 'Halkla ilişkileri nasıl', 'Belediye hizmetleri nasıl', 'Mevcut başkan dışında kimi aday görmek istersiniz' (sadece bir kişi) diye sordu.
AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, İzmir’de 15 ilçe başkanının belediye başkanlığına talip olduğunu, eğilim yoklamasından ilçe başkanlarının birinci çıkması durumunda diğer aday adaylarıyla aralardında eşitliksiz oluşup oluşmayacağını soran basın mensuplarına, "Görevinden istifa edenler temayülde oy kullanamayacaklar. İsim sormuyoruz. Yazılacak isimler, adaylık başvurusu yapmış da olabilir hiç adaylık başvurusu yapmamış olanlar da olabilir. Teşkilat temayülüne bakıyoruz. Teşkilatta uzun zaman çalışmış olan arkadaşlarımızın teşkilatta ilgi görmeleri gayet normaldir. Haksızlık, eşitsizlik yok. Eşitlik ancak her şart bakımından eşit olanlar arasında sözkonusudur. Teşkilat başkanlığı yapan birisiyle ilk kez aday adaylığını açıklayan birisi arasında tabi ki teşkilatın alakası bakımından farklılık olabilir. Şartlar aynı değil" dedi.
SONUÇLAR AÇIKLANMAYACAK
Şentop, sonuçların kapalı zarflar halinde torbalanarak Genel Merkez'e götürüleceğini ve açıklanmayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Sonuçları kamuoyuna açıklamıyoruz. Biz anket de yaptıracağız. Anketi de kamuoyuna açıklamıyoruz. Çünkü biz bunu kendimiz için yaptırıyoruz. Anket sonuçlarını partimizi ilgilendiren hususları kayıt altına alıyoruz, tutanakları tutuyoruz. Sonuçları, yetkili kurulumuz Başbakan başkanlığında bir heyetle değerlendirilecek. Temayül sonuçlarının açıklanmasını uygun bulmuyoruz. Sonuçlar tek başına bir kriter değil. Teşkilatın bakışına bakıyoruz. Anketlerle seçmenin bakışına bakacağız. Tek kriter bu değil, buradan birinci çıkan, aday gösterilecek anlamına gelmemeli. Anketten birinci çıkan da olmayabilir. Bunlar birbiriyle çelişebilir. En fazla şehre katkı sağlayacak adaya bakacağız."
“BÖYLE KALE OLMAZ”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, İzmir’in CHP’nin kalesi olmadığını, kentin yarıya yakınının AK Parti’yi desteklediğini öne sürerek, "2007 yılında CHP yüzde 35, AK Parti yüzde 31.5 oy almış. 2009 il genel meclisi seçimlerine bakıldığında CHP yüzde 48.5, AK Parti yüzde 30 oy almış. 2011 seçimlerinde CHP yüzde 43 oy almış yani yüzde 5.5 düşüş var. AK Parti yüzde 37 oy almış, yüzde 7’lik artış var. Oy oranından da milletvekili sayısı bakımından da CHP’nin 13 milletvekili var. AK Parti’nin 11 milletvekili var. Böyle kale olmaz. Bir yerde oyun yüzde 90’ını alırsınız ya da milletvekili sayısının yüzde 90’ınını alırsınız o zaman buraya 'Kale' diyebilirsiniz. İzmir’de CHP’ye oy vermeyen büyük çoğunluğa hakaret bu. AK Parti’nin burada yüzde 40’ın üzerinde oyu vardır. İzmir’in yarıya yakını AK Parti’yi desteklemektedir. İzmir’in AK Parti’ye teveccüh göstereceği kanaatindeyiz" dedi.
PARTİ SÜSLERİNİ YAKTILAR
Şentop, dün akşam eğilim yoklaması için yapılan süslemelerin bazı kişiler tarafından yakıldığını öne sürerek, "Siyaseti hoşgörü, anlayış içinde birbirimize saygıyla yürütmek zorundayız. Dün akşam burada hazırlıklara baktık. Salonun dışında az miktarda süsleme yapılmış. Bazıları bu süslemeleri yakmışlar. Sadece İzmir’de değil Türkiye’nin çeşitli yerlerinde farklı düşüncelerine tahammülsüzlük gösteren faşist anlayışa sahip insanlar var. İzmir’de, İstanbul’da, Ankara’da da var. Bu tür insanların iktidar elde edebilecek bir güce sahip olduklarını düşünelim. Allah bunların Türkiye’de yerelde ve genelde iktidarından korusun" diye konuştu.