AK Parti Denizli Milletvekili 34 yaşındaki Nurcan Dalbudak, 31 Ekim’de TBMM’ye başörtüsü ile katılacağını açıkladı. Bayram öncesi ikinci kez hacca gittiğini söyleyen Dalbudak, "Aldığımız bu karar siyasi bir karar değil, manevi bir karar. Hac ziyaretinden sonra böyle bir karar aldık" dedi. Dalbudak, TBMM’de bir tepkiyle karşılaşmayacağına inandığını da belirtti.
Türkiye’nin en genç, Denizli’nin tek kadın milletvekili olan tekstil teknikeri Nurcan Dalbudak, Hac dönüşü başörtüsü taktı ve TBMM'ye de başörtüsü ile girme kararı verdi. Denizli’de bulunan Dalbudak, bu kararının nedenlerini diş hekimi olan eşi Sefa Dalbudak’ın muayenehanesinde açıkladı. Dalbudak, "Aldığımız karar siyasi bir karar değil manevi bir karar. Bu benim ikinci kez Hac’a gidişim, geçen sene de vazifemizi yerine getirmiştik. Çok farklı bir mekan, çok farklı duygular yaşıyorsunuz, dönüşte çok farklı muhasebeler yapıyorsunuz. Geçen sene böyle bir ortam olmadığı için de böyle bir isteğimiz olmasına rağmen bir girişimde bulunamadık. Kadın milletvekillerimizle birlikte ibadetimizi gerçekleştirdik. Döndüğümüzde de Türkiye’de artık böyle bir sorunun olmadığını, demokratikleşme paketiyle birlikte yasakların ortadan kalktığı, mecliste zaten iç tüzükte yasaklayıcı engelleyici, bir etken olmadığından böyle bir karar aldık" diye konuştu.
'TOPLUMSAL MUTABAKAT OLUŞTU'
31 Ekim’de TBMM’ye başörtüsü ile katılacağını belirten Dalbudak, "İnandığınız gibi yaşıyorsanız, bu şekilde devam etmek istiyorsanız, bu konuda da özgürlükler sonuna kadar açıksa inanan bir insan için mutluluk, rahatlık verici bir durum. İnşallah 31 Ekim’de başörtüsüyle meclis çalışmalarına devam edeceğiz" dedi. TBMM’de bir tepkiyle karşılacağını düşünmediğini belirten Dalbudak, "MHP ve BDP grubu bu konuda destek vereceklerini, engelleyici, önleyici, negatif tepkiyi ortaya koymayacaklarını söylemişlerdi. CHP grubunda da çeşitli sesler çıkıyor. Karşıt olanlar, destekleyenler var. Zaten bu konuda toplumsal mutabakat oluştu. Geçmişte yaşanan çok acı tablolar Türkiye’nin büyük bir ayıbıdır. Yüzde 50’si kadın yüzde 99’u Müslüman olan, kadınların yüzde 60’ının başörtüsüyle hayatını devam ettirdiği toplumda bunu temsil eden seçilmiş insanların böyle bir muameleyle karşı karşıya kalması çok acı bir tabloydu. İnşallah aynı muameleyle karşı karşıya kalmayacağız" dedi.
EŞİNDEN DESTEK
İki çocuk annesi Dalbudak, üniversitelerde kıyafet serbestisiyle hiçbir sorun yaşanmadığının yıllardır görüldüğünü söyledi. Dalbudak, "Bu toplumsal mutabakat, barış insanların ne başı kapalının ne başı açığın birbiriyle münasebetinde hiçbir sorun yaşanmadığını görüyoruz. Kendi arkadaşlarımızdan dostumuzdan görüyoruz. Bu acı tablolar inşallah geçmişe gömülmüş acı hatıralar olacak ve bir daha yaşanmayacak" diye konuştu.
Dalbudak, aldığı kararı eşinin de desteklediğini belirterek, "Bu ailecek görüşülen beraber paylaştığımız istişare edilen konular. Her zaman olduğu gibi siyasette olmamız gibi bu konuyu da destekliyor. Aile hayatında böyle bir uzlaşıyı yakalamış olmamız da son derece güzel" dedi.
Eşi Sefa Dalbudak ve 12 yaşındaki oğlu Osman Taha, milletvekiline aldığı karardan dolayı destek verirken, ilk kutlayanlar da eşinin muayenehanesinde çalışan kadınlar oldu.