Her yıl ülkemizde ölümlü ve yaralanmalı yüzbinlerce trafik kazası meydana geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz yıl ülkemizde 161 bin 306 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. 3685 kişi bu kazalarda hayatını kaybetti.

Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarının ya da kazalarda sakat kalanların, mağduriyetleri dolayısıyla alabilecekleri tazminat hakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Av. Ezgi Esnik, kaza geçiren vatandaşların bir çoğunun kaza sonrasında sahip oldukları haklarından haberleri yok. ''(Trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ya da kazada sakat kalanların) 225 bin TL'ye varan tazminat hakkı var ama vatandaş bunu bilmiyor'' dedi.

Trafik kazası olması halinde ne gibi haklarınız var?

1-Maddi tazminat, 2-Manevi tazminat, 3-Trafik kazası aynı zamanda iş kazası ise SGK dan malüliyet aylığı ve kazaya sebep olan kişiden aynı zamanda da işverenden maddi manevi tazminat alınabilmektedir.

İŞ TAKİPÇİLERİNE DİKKAT!

Av. Ezgi Esnik, son zamanlarda ''çantalı iş takipçileri'' olarak adlandırılan bazı kişilerin, kazaları fırsat bilerek vatandaşları yanlış yönlendirdiklerini vurguladı. Esnik vatandaşı mağdur eden bu gibi kişilere itibar edilmemesi gerektiğini, bu işlemin bir avukat aracılığıyla gerçekleştirilmeleri konusunda uyardı.

SİGORTASIZ KAZALARDA GÜVENCE HESABINDAN ÖDEME

Trafik, tehlikeli madde, karayolu taşıma ve otobüs ferdi kaza gibi zorunlu sigorta yaptırmayanların üçüncü kişilere verdikleri zarar, Türkiye Sigorta Birliği’nin kasasından çıktı. Birlik, iflas eden şirketler ve zorunlu sigorta yaptırmayanların verdikleri hasar sebebiyle güvence hesabından 300 milyon TL ödeme gerçekleştirdi.

YÜKLÜ MİKTARDA PARA BİRİKTİ

Esnik, “Sigorta sektörünün toplam prim büyüklüğü 20 milyar lirayı bulurken, iflas eden şirketler ve zarara uğrayan üçüncü şahısların mağduriyeti için oluşturulan havuz hesabında, kazazedelerin haklarını aramamaları sebebiyle, yüklü miktarda para birikti” dedi.