İsrail Ordusu 40 bin yedek askeri göreve çağırırken, Arap Birliği BM Güvenlik Konseyi'ne, İsrail saldırılarının önlenmesi için acil toplantı çağrısı yaptı.

Hamas Sözcüsü: Durum trajik

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze’deki durumun trajik olduğunu söyleyerek İsrail saldırıları karşısında Arap ülkelerinin sessizliğini eleştirdi.

Zuhri son olayın Filistinliler arası uzlaşının zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu ve kendilerinin bunun için bütün bedelleri ödediklerini belirtti.

İsrail ordusundan açıklama

İsrail ordusunun sözcüsü Avihai Aderaa Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail askerleri Gazze Şeridi sınırında kara kuvvetlerini yoğunlaştırdı, çünkü operasyon kara harekâtını da içeriyor. Yedek birliklerin çağrılması hazırlıkları tamamlandı" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun, saldırıyı gelişmelere göre aşamalı olarak dozu yükseltilecek şekilde planladığını kaydeden Aderaa, Hamas'ın ciddi bir çıkmazda olduğunu ve tehditlerinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını ileri sürdü.

Hava ve deniz kuvvetlerinin müşterek yürüttüğü saldırıda gece Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde 50 hedefe hava saldırısı düzenlendiği bilgisini veren sözcü, vurulan hedefler arasında Hamas üyelerinin evleri, altyapı ve bazı askeri noktalar olduğunu belirtti.

'Doğal bir tepki'

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, Gazze'den İsrail'in güneyine roket saldırısı düzenlenmesini "İsrail'in işlediği suçlara karşı doğal bir tepki" olarak nitelendirmişti.

Zühri açıklamasında "İsrail mesajı iyice almalı. Tehditleri bizim gözümüzü korkutamaz, şartlarına teslim olmayacağız. İşlediği suçlara karşılık vereceğiz. Eğer halkımıza karşı işlediği suçlara son vermezse bu karşılık daha da büyük şekilde olacak" ifadesine yer verdi.

İsrail yedek askerlerini çağırdı

İsrail, Hamas'ın artan roket saldırıları ve Gazze Şeridi'nde yaşanan gerilimin daha da tırmanabileceği ihtimali üzerine yedek askerlerini göreve çağırdı.

Ordu 1500'e yakın yedek askerin tedbir amaçlı göreve çağrıldığını açıkladı.

Mısır'dan arabuluculuk girişimi Mısır İstihbarat Direktörü Muhammed Ferid Tihami, Gazze'deki durumu yatıştırmak için İsrail'e gitmişti.

İsrail'de üst düzey yetkililerle görüşen Tihami, Gazze'de yükselen tansiyonun yanı sıra Batı Şeria'daki durumu da ele almıştı.

ABD'den İsrail'e destek

İsrail'in saldırısının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "İsrail'e yönelik devam eden roket atışlarını kuvvetle kınıyoruz. Ayrıca İsrail'in bu saldırılara karşı kendini savunma hakkını destekliyoruz" demişti.

Bölgede tansiyon üç Yahudi yerleşimcinin cesetlerinin bulunmasını takiben Filistinli bir gencin kaçırılması ve öldürülmesinden sonra yeniden yükseldi.

İsrail polisi pazartesi akşam saatlerinde Filistinli gencin öldürülmesiyle ilgili üç şüphelinin suçlarını itiraf ettiğini duyurmuştu.