Amerika'dan şok Türkiye kararı


Ticaret Bakanlığı aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sekiz ülkeden ithal edilen çelik borularda damping yapıldığına hükmetti.

ABD ve Avrupalı şirketlerin şikayetlerinin ardından dokuz ülkeden ithal edilen ve petrol/doğalgaz aktarımında kullanılan boruların ABD'de piyasa değerinin altında fiyatlarla satıldığı iddiasıyla geçen yıl Temmuz ayında inceleme başlatıldı.

ABD'nin Türkiye menşei boru ithalatı geçen yıl 121,400 ton, mali değeri ise 107.5 milyon dolar oldu. Şikayete konu ülkelerden toplam boru ithalatı 2012'de 1.8 milyar dolar düzeyindeydi.

Ticaret Bakanlığı 18 Şubat tarihli ön kararında Türkiye, Filipinler, Hindistan, Suudi Arabistan, Tayvan, Tayland, Ukrayna ve Vietnam'da ithal edilen borularda damping yapıldığına hükmetti. Bakanlık Güney Kore'den ithal edilen borularda damping olmadığına hükmetti.

Yapılan açıklamada nihai kararın 8 Temmuz'da "veya yakın bir tarihte" yapılmasının beklendiği ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (ITC) nihai kararını 21 Ağustos'ta açıklamasının beklendiği belirtildi.

ABD'deki düzenlemelere göre damping iddiaları Ticaret Bakanlığı tarafından inceleniyor. Bakanlık ek vergi getirilip getirilmeyeceği ve ne seviyede getirileceğini belirliyor. Fakat ek verginin başlatılmasına dair nihai karar ITC tarafından alınıyor.

ABD'li boru üreticileri Hindistan menşei borulara yüzde 240'a, Tayland menşei ürünlere yüzde 118, Vietnam menşei ürünlere yüzde 111 ek vergi getirilmesini, Türkiye ve diğer ülkelere ise daha az ek vergi getirilmesini talep ediyorlar.

DAMPİNG NEDİR?

İhracatçı firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satmasıdır.