Mersin’in Bozyazı ilçesinde “10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” etkinlikleri kapsamında Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından “Sağlık İçin Hareket, Hareket İçin Sağlık” yürüyüşü yapıldı.

Bozyazı’da, Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları, hekimler, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp, festival alanında sona erdi. Festival alanında tüm katılımcılar müzik eşliğinde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı’nın yönetiminde egzersiz yaptı. Katılımcılar, egzersiz sonrasında da çalınan oyun havaları ile oynadılar.

Etkinlikle ilgili bilgi veren Dr. Acı, amaçlarının halkın fiziksel aktivite, yeterli ve dengeli beslenme konusunda farkındalığını artırmak ve alışkanlık kazandırmak olduğunu söyledi. Fiziksel aktivite, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık ve zindelik için sağladığı yararların giderek daha iyi anlaşılmaya başlandığını belirten Acı, ”Artık düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra günümüz hastalıkları olarak kabul edilen kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bilinmekte. Söz konusu bu yararlar sadece bireysel düzeyde önemli değildir. Dünyanın her yerinde giderek maliyeti artan sağlık hizmetleri yönünden koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar önemli bir tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak optimal bir sağlık için gerek çocuk gerekse yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunun yeteri kadar fiziksel aktivite yapmadıkları görülmektedir” dedi.

“Sağlık çalışanları öncelikle kendileri fiziksel aktivitenin neden önemli olduğunu anlamalı, yaşam biçimi haline getirmeli ve tüm yaşlardaki bireyleri yaşamın bir parçası olarak fiziksel aktivite ve spora katılımları için motive etmelidirler” diyen Acı, düzenli fiziksel aktivitenin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunduğunu kaydetti. Acı, bunları şöyle sıraladı: “Kilo kontrolü, kan basıncının kontrolü, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği ve diyabetin önlenmesi, kas ve kemiklerin kuvveti, eklemlerin esnekliği, koordinasyon, denge ve hareket çevikliği. Düzenli fiziksel aktivite kaygı, stres, depresyonun azaltılması, zihinsel sağlığın sürdürülmesi, psikolojik zindeliğin sağlanmasında pozitif etkiler yaratmaktadır. Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam sürdürmek için çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı ‘Herkes İçin Spor’ kavramı yaygınlaştırılmaya çalışılmalıdır.”

Etkinlikte emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür eden Acı, ”Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için herkesi haftada en az üç-beş gün 45 dakika orta düzeyde bir fiziksel aktivite yapmaya davet ediyorum. Ancak sağlık problemi olan kişilerin egzersize başlamadan önce mutlaka bir hekime başvurmasını öneriyorum” diye konuştu.