Verdiği bir röportajda son dileğinin TRT ekranlarında haber sunmak olduğunu söyleyen TRT eski spikeri Mesut Mertcan’ın dileği yerine getirildi.
Adana’da huzurevinde yaşayan 70 yaşındaki TRT eski spikeri Mesut Mertcan, medyaradar.com için gazeteci Alev Gürsoy Cimin’in sorularını yanıtlamış ve son dileğini açıklayarak TRT ekranlarından haber sunmak istediğini açıklamıştı.

Usta spiker Mesut Mertcanın hayali gerçek oldu

“Göçüp gitmeden haber sunmayı çok isterdim.” diyerek dileğini açıklayan Mertcan’ın dileğini öğrenen TRT 1 ana haber sunucusu Erhan Çelik, Mertcan’a ulaşarak ana haberi sunma teklifinde bulundu. Erhan Çelik’in “Koltuğum sizindir.” diyerek davet ettiği duayen sunucu, bu akşam Erhan Çelik ile birlikte TRT stüdyolarından ana haberi sundu.
Usta spiker Mesut Mertcanın hayali gerçek oldu
MESUT MERTCAN KİMDİR?
15 Eylül 1946 tarihinde Adana'da dünyaya gelen Mesut Mertcan, yine doğduğu şehir olan Adana'da eğitim hayatına adım atmıştır. Eğitim hayatını İstanbul ve Adana'da sürdüren Mertcan, bu eğitimlerini Çukurova Koleji, Levent Koleji ve İstanbul Işık Lisesi'nde tamamlamıştır. Üniversite eğitimine Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarından birisi olan Gazi Üniversitesi'nde İngiliz Dili Bölümü ile başlayan Mertcan, bir süre sonra bu eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır.
Adana İl Radyosu'nda müstahdemlik yapan Mesut Mertcan, arada boşluktan faydalanarak gelen reklamları seslendirmiş ve bir süre sonra bu seslendirmeler Radyo müdürünün ilgisini çekmiştir.
Usta spiker Mesut Mertcanın hayali gerçek oldu
Mertcan'ın bu denli bir yeteneğe sahip olmasına Radyo müdürü kayıtsız kalmamıştır. Genç adamı karşısına alarak öğüt veren müdür, "Konuşman güzel, ses tonun güzel, okul dışından sınavlara gir" önerisinde bulunmuştur. Bu öneriyi dikkate alan Mertcan, büyük bir efor sarfederek 33 dersten sınava girmiş ve 32 dersi kolaylıkla vermiştir. Tek dersten sınava kalması dolayısıyla da TRT'nin o dönemde açmış olduğu sınava katılmaya hak kazanamamıştır.
Sınav şansını elinden kaybeden Mesut Mertcan pes etmemiştir. Spikerliğin, hayallerindeki meslek olduğuna artık oldukça emindir. Defterlerini karıştırırken müstahdemlik yaptığı yıllarda TRT tarafından kendisine verilen "Reklamlarda konuşabilir" belgesini fark etmesi, genç adamın kafasında bir ışık yakmıştır. Bu belgeyi kullanarak TRT'ye mektup yazan Mertcan'ın başvurusu, kurum tarafından kabul görmüştür. Ankara'yı kazanan genç Radyocunun ilk görev yeri ise kadro açığı dolayısıyla Erzurum olmuştur. Buradaki görevinin ardından Ankara'ya çağrılan Mertcan, daha sonrasında Haber Merkezi'ne atanmıştır.
Mesut Mertcan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde MGK bildirisini okumasıyla tanınmaktadır.