Şemdinli'de PKK'lılarla çatıştığı sırada şehit olan özel harekat polisi Ahmet Çamur'a ilişkin sosyal paylaşım sitesinden yazdığı bir ifade nedeniyle ''Terör örgütü propagandası'' yapmak suçundan tutuklanan HDP Parti Meclisi Üyesi Bercan Aktaş hakkında hazırlanan iddianamede, şüpheli Aktaş'ın 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, HDP Parti Meclisi Üyesi Bercan Aktaş'ın, 16 Ağustos'ta, Şemdinli'de PKK'lılarla çatıştığı sırada şehit olan özel harekat polisi Ahmet Çamur'a ilişkin Twitter'dan, "Şemdinli'de Polis Özel Harekat Komiseri Ahmet Çamur etkisiz hale getirilmiştir" ifadesini kullanmasının ardından resen başlatılan soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan iddianamede, 15 Ağustos'ta Hakkari ili Şemdinli ilçesinde terör örgütü PKK tarafından şehit edilen özel harekat polisi Ahmet Çamur ile ilgili şüpheli Aktaş'ın, aynı gün Twitter hesabından ''Şemdinli'de Polis Özel Harekat Komiseri Ahmet Çamur etkisiz hale getirilmiştir" şeklinde paylaşım yaptığının tespit edildiği belirtildi.

Şüpheli Aktaş'ın, savcılık ve hakimlikteki ifadesine de yer verilen iddianamede, Aktaş'ın ifadesinde ''HDP parti meclisi üyesi olduğunu, Twitter hesabından şiddeti öven hiçbir yazısının bulunmadığını, son dönemlerde sıkça kullanılan etkisiz hale getirilmiş cümlesinin ölenlerin yakınlarının canını acıttığını, kendisinin bu noktaya dikkati çekmek amacıyla yazdığını'' beyan ettiği kaydedildi.

Aktaş ifadesinde, yazdıklarının yanlış anlaşıldığını, bunun üzerine yaklaşık 1 saat sonra tweeti sildiğini, parti olarak savaşa karşı olduklarını belirterek, bu savaşta evlatlarını kaybeden anaların durumunu bu tweet ile anlatmaya çalıştığını, ancak ''etkisiz hale getirilmiş'' cümlesini tırnak içine almayı unuttuğunu ve hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini beyan etti.

''Özür dilemiş ve sözünü geri almış''

Şüpheli Aktaş'ın suça konu yazdığı tweet sonrası bir yazı daha yazdığı belirtilen iddianamede, Aktaş'ın söz konusu yazısında gerekçelerini belirtip özür dilediğini ve sözünü geri aldığını ifade ettiği kaydedildi.

İddianamede, şehit komiser Ahmet Çamur'un Yargıtay kararlarında terör örgütü listesinde bulunan PKK silahlı terör örgütü mensuplarınca şehit edildiği, terör ile mücadelede hayatını kaybeden güvenlik görevlileri için şehit tabirinin kullanıldığını, önceden beri etkisiz hale getirmek tabirinin ise çatışmada öldürülen teröristlere dönük olarak kullanılagelen bir tabir olduğunun bilindiği vurgulandı.

Şüphelinin, şehit komiser için kullandığı ''etkisiz hale getirilmiş'' ifadesinin cebir ve şiddet uygulayan silahlı terör örgütünün davranış ve eylemlerini öven bir söz niteliğinde olduğu kanaatine varıldığı anlatılan iddianamede, şüphelinin eyleminin ''Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapmak'' suçunu oluşturduğu, bu suçu da yayın yolu ile işlemesi nedeniyle verilecek cezanın yarı oranında arttırılmasının kanun gereği olduğu ifade edildi.

Şüphelinin gelen tepkiler üzerine özür dilemesi ve lafını geri almasının suçu ortadan kaldırmadığı ancak şüphelinin lehine değerlendirilecek bir durum olduğu belirten iddianamede, şüpheli Aktaş hakkında ''yayın yoluyla terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapmak'' suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Hazırlanan iddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin iddianamenin kabulüne karar vermesi halinde şüpheli Aktaş gelecek günlerde hakim karşısına çıkacak.

Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Parti Meclisi Üyesi Bercan Aktaş'ın, Şemdinli'de PKK'lılarla çatıştığı sırada şehit olan özel harekat polisi Ahmet Çamur'a ilişkin Twitter'dan, "Şemdinli'de Polis Özel Harekat Komiseri Ahmet Çamur etkisiz hale getirilmiştir" ifadesini kullanmasının ardından resen soruşturma başlatmıştı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talimatı üzerine Aktaş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınmış ve sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.