Ünlü oyuncu Oktay Kaynarca 33 oyunda kapalı gişe oynayarak seyirci rekoru kıran 'Guguk Kuşu' adlı tiyatro oyununun 19. Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde hiçbir dalda aday gösterilmemesine isyan etti.
 
TV8 ekranında seyirci ile buluşan Aramızda Kalmasın programına konuşan Kaynarca, "Çiçek Dilligil jüride ama bizim oyunumuza gelmedi.  Neye göre değerlendirme yapılıyor, neleri kıstas alıyorlar bilmiyoruz" dedi.

Ünlü oyuncu sözlerine şöyle devam etti:
 
"Sadri Alışık Tiyatrosu'nda oynadığım bu oyunda olsun, geçmişe baktığımızda Sadri Alışık Tiyatrosu'na dahil geçmişindeki 10 yıl içerisinde herhangi bir oyunun bir kez bile aday gösterilmemesini artık tuhaf görmeye başladım. Şimdi şüpheler ortaya çıkmaya başlıyor.
 
Biliyorsunuz onların da bir ödül töreni var. Sadri Alışık Ödülleri. Şimdi o ödülde Sadri Alışık Tiyatrosu diyor ki, 'Bizim kendi yaptığımız işlere bizim jürimiz değerlendirme yapamaz. Biz kendi işimize ödül vermeyiz.
 
Bu kadar objektifler. Fakat gerçekten kim ne derse desin bu tiyatro 10 yıldır devlet tiyatroları ve şehir tiyatroları kadar bütçe ayırıp gerçekten büyük prodüksüyonlar yapıp içeriye azımsanmayacak kadar seyirci sokuyorlar.
 
Ve bu adamların prodüksüyonlarına en ufak bir şekilde dönüp baktıklarına dair bir emare yok. 10 yıldır aday bile gösterilmiyorlar. Neden? Rekabet mi var?
 
Tiyatro denilen şey insanlara yapılır. İnsanlar seyreder. Siz kendi başınıza tiyatro yapamazsınız. Hadi gelin bana oyun oynayın diyemezsiniz. Seyircisi olmak, rağbet görmek zorunda. Kıstas seyircidir. Guguk Kuşu 33 oyunda 19 bine yakın seyirci topluyorsa demekki bir beğeni durumu var.
 
Bu beyefendiler ve hanımefendilerin biz bu ödül töreni doğrultusunda yaptıkları değerlendirmeye mi inanacağız. Gerçekten 'tiyatro bitti, eski bir sanattır' demelerine rağmen, çok ağır, önemli felsefesi olan bir oyunu göze alıp hayata geçirmiş bir tiyatroyu görmezden gelmek işin suyunu çıkarmak demektir bana göre. Diğer oyuncu arkadaşlarım da yanlış anlamasın. Haketmediler demiyorum. Mutlaka haketmişlerdir."

"Körler sağırlar birbirini ağırlar"

Kaynarca, programda Salih Keçeci'nin "Afife Jale jürisini kasıtlı ve yanlı kararlar almaka itham mı ediyorsun?"" sorusuna ünlü oyuncu," Kesinlikle itham ediyorum. Çünkü körler sağırlar birbirlerini ağırlar durumu var. Bizim kulağımıza gelen o jürinin içerisinde o sene oyun oynayıp, istifa edip, ödül almak doğrultusunda jüriden ayrılan bir sürü insan var.
 
Ödül sistemi değerli bir şey diye algılanır. Fakat o jürinin artık değiştirilmesi gerekiyor. O jüri çalışmıyor. Ve değerlendirmesi bana göre doğru değil.
 
"Derdim ödül değil"

"Benim derdim ödül almak değil" diyen Kaynarca, "Burada gerçekten hiçbir tiyatronun cesaret edemeyeceği bir iş var. 19 bin seyircinin izlediği oyunu görmezden gelmek bu jüriyi atıl duruma düşürüyor." diye konuştu.