Türkiye gazetesinden Yıldıray Oğur müzakerelerin başladığı tarihten bu yanaPKK'nın nasıl ateşkesi bozduğunu ve yaptığı hainlikleri kronolojik sıraya dizdi. 

İşte Oğur'un o yazısı:

Hakkında çok şey yazılıp çizildi. Aslında böyle değil, şöyle dediği söylendi. Üzerinden misilleme denen infazlar, canlı bombalı saldırılar meşrulaştırılmaya çalışıldı. “Erdoğan’ın saldırgan politikaları”nın, “PKK’nın misillemeleri”ne davetiye çıkardığını yazarak adalet hatta kısas konusunda bile IŞİD’den daha geri bir yere düştüğünü gösterenler oldu.

2005’den beri çözüm süreçlerinin arkasında durmuş Erdoğan’ın başkan olmak için savaş çıkarttığı gibi kör testereyle yapılmış komplo teorileri, 11 Eylül’ü Bush yaptırdı tezlerini ileri sürenlere meczup muamelesi yapan yabancı gazetelerde kapış kapış gidiyor.

Her kronoloji muhakkak siyasi bir hatırlama eleğinden geçer. Olabildiğince farklı siyasi eğilimli kesimlerce yapılmış örneklere bakarak hazırlanmış bu kronolojinin de muhakkak öyle bir eleği vardır; Umarım “Çözüm sürecini savunmak” olduğu düşünülür.

Aslında hakkı 2005’ten başlatmaktır. Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasından ve MİT’in ilk PKK temaslarından alıp, Oslo sürecinden, Habur’dan, 2011’de Öcalan’la yürütülen temaslara kadar getirmek...

Hatta 1993 görüşmelerinden, 1998 görüşmelerinden başlatmak daha da doğru olabilirdi.

Ama o kadar geriye gitmek bugün bize bir şey söylemeyecek. Muhakkak eksikler, hatalar, atlanmış yerler, olaylar, önemsenmemiş ama kritik bulunacak gelişmeler bulunacaktır. 

Önerilere açık, zaten şimdiden 20 bin vuruş, daha fazla uzamasından kimseye zarar gelmez. 

Şimdi söz sırası uzun süredir herkesin üzerine atıp tuttuğu kronolojide.