Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - TÜRK sinemasının ilk oyuncularından, 1963 yılında yaşamını yitiren usta tiyatrocu Salih Tozan 100'üncü doğum yılında, Balıkesir'de adının verildiği Salih Tozan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle anıldı.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Balıkesir Şubesi'nin düzenlediği anma programına Salih Tozan’ın oğlu Selahattin Ceyhun Tozan, ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Salih Kalyon ve sanatseverler katıldı. Salih Tozan’ın hayatının anlatıldığı anma programında konuşan tarihçi Aydın Ayhan, Balıkesir'deki tiyatro ve sanat yaşamının geçmişten günümüze kadar olan bölümünü özetledi. Ayhan, Salih Tozan'ın Balıkesir'le birlikte ülkemizin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olduğunu vurguladı. Ayhan'ın konuşması ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı ve yakınlarıyla sanatçı dostlarının Salih Tozan’ı anlattığı belgesel film gösterildi. Salih Tozan'ın fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Anma etkinliğinde duygularını dile getiren Selahattin Ceyhun Tozan, şöyle dedi:
"Babamı çok erken kaybettim. Öldüğünde 10 yaşındaydım. Aradan 50 yıl geçmiş. Ama hala babam Balıkesir'de yaşıyor, yaşatılıyor. Ben de bunun gururunu yaşıyorum."
Türk tiyatro ve sinemasının son yıllarda yetiştirmiş olduğu ünlü isimlerden birisi olan Salih Kalyoncu, adaşı ve hayranı olduğu Salih Tozan'ın 100'üncü doğum günü etkinliğine katılmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Salih Tozan'ın oğlu Selahattin Ceyhun Tozan'ın arkadaşı olan Kalyoncu, şöyle dedi:
"Salih Tozan gerçekten unutulmaz karakterleri canlandırmış bir oyuncuydu. Onu Orhan Kemal'den, Mücap Ofluoğlu'ndan, Turgut Boralı'dan çok dinledim. Rahmetlinin öldüğü 1963 yılında ben bu sanata adımımı attım. Allah'a şükür ki sanat yaşamımda 50 yılımı doldurdum."
Salih Tozan, 16 Şubat 1963'de 49 yaşında yaşamını yitirmişti.
SALİH TOZAN KİMDİR?
Türk sinema tarihinin ilk oyuncularından olan Salih Tozan, 1 Ocak 1914’te Balıkesir’de doğdu. Balıkesir Orta Öğretmen Okulu“ndan ayrıldıktan sonra Halkevi Tiyatrosu'nda amatör olarak sahneye çıktı. 1933 yılında, gezici Raşit Rıza Tiyatrosu'na katıldı. 1940'larda Ankara Çocuk Tiyatrosu ve Muhlis Sabahattin Operet Topluluğu'nda oynadı. 1945-1949 yılları arasında İzmir Belediye Şehir Tiyatrosu'nda önemli roller aldı. 1950'lerin başlarında İstanbul'a yerleşti. Avni Dilligil, Yeni Ses, Muammer Karaca tiyatroları ile İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahneye çıktı. Yüzlerce filmde de iyi adam karakterinde rol alan oyuncu, hüzünlü, babacan ve sıcak tavırlarıyla Türk sinema izleyicisinin gönlünde yer etti. Yaşamının son beş yılını sinemada geçirerek, daha çok Memduh Ün yönetimindeki filmlerde rol aldı. 1950’lerde başlayan Yüzbaşı Tahsin, Yıldızlar Revüsü, Bulgar Sadık ve benzeri filmlerde rol aldı. Tiyatroda, özellikle Ermeni, Yahudi, Laz, Balkanlı gibi tipleri taklit etti. Sinemada ise, genellikle iyi yürekli, babacan tipleri canlandırdı. Filmlerinde, çoğunlukla kendi sesi ile seslendirmeler yaptı.
Tiyatroda, Küçük Şahin (1946), Ceza Kanunu (1947), Şeytan Arabası (1952), Cibali Karakolu (1955), Anne Frank“ın Hatıra Defteri (1958) gibi oyunlarda rol aldı. Sinemada çok sayıda filmde görev aldı.

CY(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)