Rusya bağımsız araştırma şirketi Levada Center'ın yaptığı araştırmaya göre her 5 Rusya vatandaşından biri eski Sovyetler Birliği toprakları dışındaki ülkelere göç etmek istiyor. Her 4 vatandaştan biri de göç etme düşüncesi taşıyor.
YURT DIŞINDA YAŞAM ŞARTLARI DAHA İYİ DİYE
Ankete göre Rusya halkının yüzde 16'sı bazen başka ülkeye göç etmeyi düşündüğünü, yüzde 7'si göç ihtimalini düşündüğünü ifade etti. Araştırma Rusya vatandaşlarının göç etme konusunda sadece düşünmekle kalmadığını ve bu konuda harekete geçtiğini gösteriyor. Vatandaşların yüzde 1'i göç etmek için belge topladığını ya da göç etmek için kesin karar verdiğini belirtti. Ankete katılanlar, kendilerini göç etmeye zorlayan sebepler arasında en çok yurt dışındaki yaşam şartlarının daha iyi olmasını gösterdi. En çok dile getirilen diğer bir sebep ise Rusya'daki istikrarsız ekonomik durumu gösterdi. Göç etmek isteyenlerin bir büyük bir kısmı da çocuklarına iyi ve güvenli bir gelecek sağlamak istediklerini ifade etti.

RUSLAR SOVYET ÜLKELERİNDE YAŞAMAYI İSTEMİYOR

Araştırmaya göre Rusların yüzde 73'ü ise eski SSCB toprakları dışına göç ederek sürekli yurt dışında yaşamayı hiçbir zaman düşünmediğini söyledi. Levada Center'in verilerine göre ülkesini gerçekten terk eden vatandaşların oranının yüzde 0,5 olduğu belirtildi. 148 milyon nüfusa sahip Rusya'da bu oran 740 bin vatandaşa denk geliyor. Araştırma şirketinin 2015 yılında yaptığı aynı ankette göç etmeyi düşünenlerin oranı yüzde 17, göç etmeyi hiç düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 82 olarak belirlenmişti. Mayıs 2016'da yapılan kamuoyu araştırması Rusya'nın 48 farklı bölgesinde 800 kişinin katılımıyla gerçekleşti.