Derin Tarih dergisi Aralık sayısında yer alan 'Tarihimizle oynamayan bir İngilizler kalmıştı' başlıklı haberde ilginç bir haber dikkati çekiyor. Haberde, Sultan III. Selim İngilizlerin Amirali Lord Nelson'a takdim ettiği hediyeler yanında asıl pırlantalı bir sorguç ile üzerinde yine pırlantalı bir ay yıldız bulunan değerli bir nişan hediye edildiği ve Ağustos 1798'de Napolyon'un filosunu yenerek Fransızları kendi toprağı olan Mısır'dan kaçırtan bu değerli komutanı mükafatsız bırakmak Osmanlı Devleti'ne şanına yakış şekilde verdiği ödülü ikinci plana atanlara dikkat çekiliyor.

Nelson Osmanlı tarafından layık görülen bu mükafat karşısında ne yaptı dersiniz? O da büyüklüğünü göstererek ressamlarına, bizde sarığa veya kavuğa takılan sorgucu şapkasına, Osmanlı nişanını da üniformasının en üst noktasına gururla asarak poz veriyor ve bu pozla da tarihin görünen sayfalarına geçmiş oluyor.


OSMANLI NİŞANI ÜSTTEYKEN ALTA İNDİRİLİYOR





Lakin Londra'daki Greenwich'de bulunan National Maritime Museum'da, yani Millî Deniz Müzesi'nde Nelson'un üniforması yeniden sergilenirken bir uyanıklık yapılıyor ve resimde Osmanlı nişanı üstteyken alta indiriliyor, altta bulunan başka bir nişan ise üste çıkarılıyor.

Derin Tarih Dergisi'nin gözünden kaçmayan bu uyanıklık 'tarihlerini çok seven' İngilizlere hatırlatırken, tarihsever okurlar da duyarlı olmaya çağırılıyor ve National Maritime Museum'u bu hatayı düzeltmeye ve özür dilemeye davet ediyor.


TIKLA TEPKİNİ GÖSTER


Müzenin resmî sitesinin linki şöyle:  http://www1.rmg.co.uk/  bu siteye girerek tepki göstermek ise siz okuyuculara kalıyor...