Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen yaklaşık 560 yıllık Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı, Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müzesi olarak ziyarete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, okulun 148 yıllık tarihini en güzel şekilde gözler önüne seren müzenin 15’inci müze olarak açıldığını, bıçakçılık müzesi, hamam müzesi, tarım müzesi, vakıf eserleri müzesi ve büyük tarih müzesinin de sırasıyla şehre kazandırılacağını kaydetti.

Tarih başkenti Bursa’nın bu alandaki değerlerini gün güzüne çıkarmak maksadıyla 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapıların ayağa kaldırılmasına kadar her alanda çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, bir müze daha açtı. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Arkeopark ve Cumalıkızık Köy Müzesi ile müzecilikte referans alınan bir kurum haline gelen Büyükşehir Belediyesi, bir müze de Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne kazandırdı. Vali İzzet Paşa tarafından 1868 yılında yoksul ve kimsesiz çocukları korumak amacıyla ıslahhane olarak açılan, 1899 yılında Hamidiye Sanayi Mektebi, 1952 yılında Bursa Erkek Sanat Enstitüsü, 1974 yılında Bursa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi ve son olarak 2014 yılında “Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alan okulun bahçesindeki 560 yıllık Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Restore edilen tüm tarihi yapıları yaşayan mekanlar haline getiren Büyükşehir Belediyesi, bu tarihi hamamı da okulun 148 yıllık tarihine ışık tutan bir müzeye dönüştürdü. Müzenin açılışı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra okuldan mezun olan iş adamları ve önemli isimlerin katıldığı törenle yapıldı.

YENİ MÜZELER YOLDA 
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kendisinin de mezun olduğu Bursa’nın en köklü okulu olan Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne böyle bir eser kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye’nin sanayideki lokomotif kenti olan Bursa’nın böyle bir mesleki eğitim altyapısı sayesinde önemli mesafeler kat ettiğini belirten Başkan Altepe, “Bugün bu okuldan mezun olan mühendislerle Türkiye’nin ilk yerli tramvayını ve metro vagonlarını ürettik. Yine arıtma tesislerinin çamurlarını yakıp, elektrik enerjisi üreten tesisleri yine Bursa’da üretiyorum. Hava araçları, savunma sanayi yatırımları hep bu güçlü altyapı sayesinde oluyor. Bursa’nın böylesi büyük önem taşıyan okulumuzun tarihi geçmişini artık restore ettiğimiz müzede sergileyeceğiz. Okulun kurulduğu günden buna kullanılan alet, makineler, evraklar, yazışmalar, kısaca 148 yıllık tarih bu mekanda geleceğe ışık tutacak. Biz göreve geldiğimizde Büyükşehir uhdesinde 4 tane müze vardı. Bugün 15’inci müzeyi açmış oluyoruz. Çalışmalarını hızla sürdürdüğümüz bıçakçılık müzesi, hamam müzesi, tarım müzesi, vakıf eserleri müzesi ve büyük tarih müzesini de en kısa zamanda kentimize kazandırmış olacağız” diye konuştu.

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Ay da 10 mesleki alanda 3 bin öğrencisi ve 280 personeli bulunan okullarına böyle bir eser kazandırılması nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kurdele keserek müzenin açılışını yapan Başkan Altepe ve protokol üyeleri daha sonra içinde 5 sergi salonu bulunan müzeyi gezdi.