Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un, kulağının neredeyse tamamını kestiği ortaya çıktı.
Van Gogh’un kesik kulağı hakkındaki tartışma yüz yıldır sürüyordu.
van gogh
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bu konudaki belirsizlik kendisine tıbbi müdahalede bulunan doktor Felix Rey’in çizimiyle ortadan kalktı. Çizimlere göre ünlü ressam kulağını, sadece kulak memesi kalacak şekilde kesmiş.
Van Gogh ile ilgili yaygın görüş, kimine göre kulağının sadece bir kısmını, kimilerine göre de sadece kulak memesini kestiği yönündeydi.
Doktor çizimiyle ortaya çıktı
Konuyla ilgili bilgiye ‘van Gogh’un Kulağı’ adlı bir kitapta yer veren Britanyalı yazar Bernadette Murhpy, Rey’in, van Gogh’un biyografisini yazan ABD’li yazar Irving Stone’a verdiği kağıda düştüğü “Benden istediğiniz bilgiyi sevinerek veriyorum. Zavallı dostum van Gogh’un hak etttiği şöhreti dile getirmeniz umuduyla…” notunu da aktardı.
Murphy’nin elde ettiği belge, Cuma günü Amsterdam’da açılacak olan, ‘Çılgınlığın Sınırında: Van Gogh ve Hastalıkları’ adlı sergide izleyicilere sunulacak.
Gaugin’le tartışan van Gogh, kulağını kesmişti
Van Gogh, Fransa’nın Arles kentinde meslektaşı Paul Gaugin ile birlikte birkaç ‘Sarı Ev’de yaşanan bir tartışma ve Gaugin’in Paris’e dönme kararı üzerine kulağını kesmiş, bu eylemini daha sonra‘sanatçı saçmalığı’ diye nitelemişti.
23 Aralık 1888’de kulağını keserek gazeteye saran ve bir genelevde çalışan Rachel adlı kadına getiren ünlü ressam, daha sonra evine dönerek, ertesi günü polis tarafından baygın halde bulunmuştu.
Polisler, Gaugin ve kardeşi Theo’nun eşinin ifadeleri, van Gogh’un kulağının sadece bir bölümünü kestiği yönündeydi. Basında da, kulağının sadece alt kısmını kestiği bilgisi yer almıştı.