BURSA’da düzenlenen toplantıda konuşan Bosna’daki katliam ardından kayıp ve toplu mezarları konu edinen 'Üç Yol’ filminin yönetmeni Faysal Soysal, her geçen gün artan dizi filmler nedeniyle sinema için oyuncu ve teknik ekip bulmakta zorluk çekildiğini söyledi. Soysal, "Neredeyse kış mevsimi olan bir Türk filmi görmek bile mümkün değil" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Sinemaya Seyirci Kalmayın’ sloganıyla hayata geçirilen Karagöz Sinema Atölyesi’nin 'Bir Film Bir Yönetmen’ söyleşi etkinliğinin konuğu, ‘Üç yol’ filminin yönetmeni Faysal Soysal oldu. Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve atölye kursiyerlerin katıldığı söyleşide öncelikle film hakkında bilgi veren Soysal, Bosna’daki katliam ardından kayıpı ve toplu mezarları konu edinen filmin çekimlerinin Diyarbakır'daki Malabadi Köprüsü, Batman, Hasankeyf İlçesi ve Mardin'in Midyat İlçesi'nde başlayıp Saraybosna, Visokov, Mostar ve Poçitel'de tamamlandığını, oyuncuların ise Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Arnavutluk'tan seçildiğini hatırlattı.
SİNEMA FİLMLERİ SADECE YAZIN ÇEKİLİYOR
Dizi sektörünün gün geçtikçe gelişmesinin sinemaya etkilerini değerlendiren Soysal, şöyle konuştu:
"Bugün Türk dizileri, Ortadoğu, Balkanlar, Arabistan, hatta Filistin'de bile yoğun olarak izleniyor. Bu olayın güzel yanı. Ancak dizilerin ülke sinemasını zayıflattığı unutulmamalı. Örneğin sadece yazın sinema filmi çekiliyor. Diziler yüzünden oyuncu ve teknik ekip bulmakta zorlanıyoruz. Bu zorluklar nedeniyle içinde kış mevsimi olan film bile yok. Eğer resim, şiir gibi sanatlarla uğraşıyorsanız kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz. Ancak sinema bir yatırım gerektiriyor. Çünkü bir ekip, oyuncular var. Sizinle birlikte birkaç ay farklı mekanlarda konaklamaları, yemeleri, içmeleri var. Bunlar büyük prodüksiyon ve koordinasyon gerektiriyor. Aksi halde hayalini kurduğunuz filmi çekmeniz mümkün değil. Bunun için de öncelikle iyi bir yapımcı şart. Eğer anti ticari bir film düşünüyorsanız pazar payı düşük olduğu için yapımcıların dikkatini çekemezsiniz."

NG(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)