ORTAKÖY Afife Jale Sahnesi'nde dün saat 20.30'da, “Yatık Emine" adlı tiyatro oyununun İstanbul galası çok sayıda davetlinin huzurunda yapıldı. Kurtlar Vadisi Pusu'nun Aynura'sı Esra Şengünalp'in başrolünü oynadığı “Yatık Emine", Refik Halit Karay'ın Memleket Hikâyeleri adlı öykülerinin birkaç tanesinin dramatik kurguyla bir araya getirilmesinden oluşuyor. Ömer Naci Topçu tarafından oyunlaştırılarak sahnelenen tek perdelik oyunda Esra Şengünalp'e Zafer Altun ve Murat Deniz eşlik ediyor.

Galanın ardından 'ya açıklamalarda bulunan Ömer Naci Topçu, “Bu oyunu, Ekim Sanat'ın 25'inci yılı için yaptık. Başka bir tarz öykünün ya da var olan edebi metnin değerini, tadını bozmadan tiyatroya uyarlama çalışması olarak atölyemizde yapılmış çalışma. Bu üçüncü versiyon olarak ortaya çıkmış bir oyun. Daha önce de benzer çalışmalar yapmıştık. Elimizden geldiği kadar öykünün ve öykü yazarının oyunun tadını bozmadan duygularını, ifadelerini ortaya çıkarmak şeklinde oldu. Oldukça minimal bir dekor ve ışıkla seyirciye sunmaya çabaladık. Seyircinin kişi ile özdeşleşmesi ya da sahnedeki kişi ile özdeşleşmesi yerine öyküde anlatılan kişi ile özdeşleşmesi gibi bir durum söz konusu. Bu da çok daha başarılı bir oyunlaştırma, karakterizasyonu birlikte getiriyor. Bugüne kadar seyircilerimizden bunu aldık" dedi.

Başrol oyuncusu Esra Şengünalp ise, “Tarz olarak hikaye anlatıyoruz. Yatık Emine de karakter olarak içerisinde var. Başka tiplemelerimiz de var. Aslında Yatık Emine hiçbir şeye karşı gelmeyişi ve boyun eğen tavrıyla biraz beni sinirlendiriyor. Çok fazla kadın sorunları var, kadına şiddet var. Kadınların sessiz çığlıkları var. Ben Emine'nin sessiz çığlığını dile getirmekten dolayı kendimi iyi hissediyorum" şeklinde konuştu.

Oyunun dünya prömiyeri olmasının kendileri için önemli olduğunu belirten Zafer Altun, sadece ülkemizde değil de bütün dünyada kadına yönelik şiddetin çokça bilindiğini söyledi.

Oyuncu Murat Deniz de, “Oyun, bir kadının yalnızlaştırışını anlatıyor. Sadece fiziksel şiddet değil de her anlamda kadına yönelik şiddeti anlatıyor. Yalnızlaştırılan bir kadının sonunu izliyoruz" diye konuştu.

MA (İY) (FOTOĞRAFLI)