ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 'Türkvizyon Şarkı Yarışması'nı 'Yaşa' adlı şarkı ile Azerbaycan adına katılan Farid Hasanov kazandı. Hasanov'a birincilik kupasını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı verdi. Yarışmada Bosna-Hersek ile aynı puanı alan Türkiye 6'ncı oldu. Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın finali Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'ndeki Spor Salonu'nda yapıldı. Yarışmayı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Vali Güngör Azim Tuna, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Ak Parti Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile çok sayıda kişi izledi.
BAKAN AVCI KONUŞMA YAPTI
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yaptığı konuşmada Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın ilkinin Eskişehir'de gerçekleşmesinden büyük heyecan duyduklarını söyledi. Bakan Avcı şunları kaydetti: "Türkvizyon Şarkı Yarışması hepimiz için bir yarışma olmanın çok ötesinde anlamlar taşıyor. Türkvizyon dostluğumuzun, kardeşliğimizin, muhabbetimizin adı. Türkvizyon dilde, fikirde, birliğin gönül diliyle, müzik diliyle ifadesi. Gönüller arasındaki köprü. Türkvizyon Türk dünyasının sesi, sözü, müziği. Türkvizyon şarkı yarışmasının finalini yüreğimize, zihnimize düşürdüğü farklı ilhamlarla, çağrışımlarla gerçekleştiriyoruz. Temennimiz ve inancımız odur ki bu yarışma gelenekselleşerek nice on yıllar Türk dünyasının kültürel zenginliğini, müziğin evrensel diliyle anlatacak. 300 milyona yaklaşan Türk dünyasının kaynaşmasının, kucaklaşmasının en değerli zeminlerinden biri olacaktır."
12 ÜLKE YARIŞTI
Finalde Artyr Marlujokov (Altay Cumhuriyeti), Farid Hasanov (Azerbaycan), Gunesh Abbasova (Belarus), Emir & Frozen Camels (Bosna-Hersek), Rin'Go Grubu (Kazakistan), Çoro Grubu (Kırgızistan), Ergin Karahasan (Kosova), Grup Gommalar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Nilüfer Usmanova (Özbekistan), Aline Şeripcanova (Tataristan), Fazile İbraimova (Ukrayna) ve Manevra Grubu (Türkiye) yarıştı. Finale katılan 12 ülkenin şarkıları tamamlandıktan sonra 24 kişilik jüri tarafından değerlendirme yapıldı. Jürinin sonucu açıklanmadan önce sahneye çıkan Burcu Güneş şarkı söyledi. Güneş, salondaki kalabalık tarafından coşkuyla alkışlandı.
TÜRKİYE İLK ÜÇE GİREMEDİ
Türkvizyon Şarkı Yarışması'nda jüriden 210 puan alan Farid Hasanov 'Yaşa' adlı şarkısıyla Azerbaycan'a birinciliği kazandırdı. İkinciliği 205 puanla Belarus Cumhuriyeti'nden Gunesh Abbasova 'Son Hatıralar' adlı şarkısıyla, üçüncülüğü de 200 puanla Ukrayna'dan Fazile İbraimova 'Elmalım' adlı şarkıyla elde etti. Türkiye'yi temsil eden Menavra Grubu ise Bosna Hersek ile birlikte aldığı 187 puanla 6'ncı oldu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı birinci olan Farid Hasonova'ya kupasını verirken, ikinci Gunesh Abbasova kupasını Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'dan, üçüncü Fazile İbraimova da üçüncülük kupasını Kosova Kamu yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'dan aldı.