Hakan ÇELİKBAŞ/TEKKEKÖY (Samsun), () - SAMSUN'un Tekkeköy İlçesi'nde Türkiye'nin ilk İmitasyon Müzesi, düzenlenen törenle açıldı. Müzede, paleolitik, mezolitik, ilk tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserlerin imitasyonları sergileniyor.
Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olduğu belirtilen Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ndeki Türkiye’nin ilk İmitasyon Müzesi bugün düzenlenen törenle açıldı. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'nde Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından 1940-1941 yılları arasında yapılan kazılarda paleolitik, mezolitik, ilk tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserler bulundu. 3 yıl süren ve 3.5 milyon TL harcanan alanda müzenin yanı sıra vatandaşların oturabileceği alanlar ve çok sayıda insan ve hayvan heykeli bulunuyor.
'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi' olarak adlandırılan bölgede çeşitli dönemlere ait eserlerin imitasyonlarının sergileneceğini söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı CHP'li Hayati Tekin, "3 yıl süren çalışmalar sonrası müzemizin açılışını yapıyoruz. İnsanlık tarihinin, ecdadının yattığı olağanüstü merkezdeyiz. Bu bölgede milattan önce 10 bin ile 60 bin yılları arasında insan yaşadığının kanıtlarını Prof. Dr. Tahsin Özgüç sayesinde gün yüzüne çıkartılmıştı" dedi.
Törene Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün oğlu Prof. Dr. Bülent Özgüç ve torunu Arkeolog Murat Özgüç de katıldı. Burada Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün büstünün açılışı da gerçekleştirildi.

HÇ(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)