İZMİR Devlet Tiyatrosu eski Müdürü, tiyatro oyuncusu, yönetmen, yazar Fikret Tartan, 76 yaşında İzmir’de vefat etti. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın babası olan Fikret Tartan’ın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu.
Bir dönemin 'radyo tiyatrosu', 'arkası yarın', 'unutulmayan hatıralar', gibi önemli yayınlarının hazırlayıcısı ve yapımcısı olarak da görev yapan; Türkiye’nin ilk özel tiyatrosu olan Başkent Tiyatrosu’nu kuran; devlet tiyatrolarında çok sayıda oyunda rol alıp sahneye koyan ve tiyatroya katkıları nedeniyle çok sayıda ödülün sahibi olan Fikret Tartan, tiyatro dünyasının son duayenlerindendi. Bir süredir hastenede tedavi gören Fikret Tartan öğle saatlerinde hayata gözlerini yumdu.
Kendi gibi Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Melek Tartan’la evli olan 76 yaşındaki Fikret Tartan’ın Konak Belediye Başkanı olan oğlu Hakan Tartan acı haberi 'Radyo ve Demokrasi Müzesi' açılışından hemen önce aldı. Büyük üzüntü yaşayan Tartan, acısını çevresindekilere hissettirmemeye çalıştı ve duyurmadı. Tartan törenden sonra, “Ben babamı kaybettim ama sanat dünyası, tiyatro dünyası büyük bir sanatçıyı kaybetti. Çok üzgünüm. Şimdi annem Melek Tartan’a destek olmaya çalışıyorum” dedi.
Fikret Tartan için yarın saat 10.30’da Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Daha sonra Karşıyaka Beşikçioğlu Camiinde kılınacak öğle namazının ardından Fikret Tartan Doğançay Mezarlığında toprağa verilecek.

İÖ(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI) -------------KUTU--------
EN SON KİTABI
Fikret Tartan son olarak Tiyatro’nun özelleştirilmesi sürecinde Türk Devlet Tiyatrosunun tarihini de yazarak önemli bir boşluğu doldurmuştu. Fikret Tartan, son kitabı “Devlet Özel Tiyatrosu”nda kendi özgeçmişini şöyle özetlemişti:
“Ankara Devlet Tiyatrosunda geçen yıllar
Grev
Özel Tiyatro Denemesi: Başkent Tiyatrosu
TRT: Radyo Rejisörlüğü
Bir özel reklam bürosunda metin yazarlığı, spikerlik, rejisörlük.
Televizyon reklam filmleri çekimi
Yine TRT: Bu kez televizyon bölümü
Gençliğin yoğun, heyecanlı evrelerinin hayli hızlı geçen yılları
Yuvaya dönüş: 1978
Sayısız radyo skeçleri Radyo Oyunları: Özgün, uyarlama, uygulama
Öyküler
TV’de film yönetmenliği
Devlet Tiyatrosunda 30’u aşkın oyunun yönetmenliği
“Anadolu Destanları” adlı bir kitap. Gazetelerde düzenlenmiş tiyatro sayfaları
Ve dört ciltlik “Altmışında Bir Taze” adlı, ilk kez denenmiş, uzun anekdotlar, acı tatlı olaylarla dolu yaşayan bir Devlet Tiyatrosu Tarihi
Konservatuardan başlayarak
Beş yıllık İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü
Sanatçı Melek Tartan ile evlilik. Bir oğul: Hakan Tartan, gazeteci, politikacı” ESERLERİ
Tartan’ın yayınlanmış eserlerinden bazıları şunlardı:
Anadolu Destanları, 1974
Altmışında Bir Taze 1 (1936-1949), 1997
Altmışında Bir Taze 2 (1950-1960), 1997
Altmışında Bir Taze 3 (1960-1970), 1998
Altmışında Bir Taze 4 (1970-1996), 1998
Devlet Tiyatrosu 50 yaşında, 1999
Şehre Tiyatro Geldi, 2001
İzmir Devlet Tiyatrosu, 2004
Perde Açılmadan, 2005
Devlet Özel Tiyatrosu, 2012