Haldun AKYÜZ/AKHİSAR (Manisa), () - MANİSA'nın Akhisar İlçesi'nde bulunan Thyateira (Tepe Mezarı) antik alanında, Prof. Dr. Engin Akdeniz başkanlığındaki 33 kişilik ekip, 4'üncü dönem kazı çalışmalarına başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Akhisar Belediyesi'nin desteğiyle başlatılan Thyateira antik alanında 4'üncü dönem kazı çalışmaları başladı. Kazı çalışmalarını yürüten ekibin Başkanı Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü görevlisi Prof. Dr. Engin Akdeniz, "31 kişilik bir ekiple Hastane Höyüğü'nde 4'üncü sezon kazı çalışmalarını başlattık. Tespit edilen 3 ayrı Mevkii'de, 10x10 metre ebatlarında, 2.30 metre derinlikte çalışmalarımız sürüyor. Bu alanlardaki kazılarda ilk olarak Tunç Çağı seramik parçaları bulundu. Amacımız höyüğün tabakalarına ulaşıp Prehistorik Yerleşimini açığa çıkarmaktır. Çalışmalarda 1.10 metre derinlikte, Bizans dönemine ait bir duvar ile kubbeli fırın açığa çıkarılmıştır. 1.80 ve 2.10 metre derinlik arasında iskeletler, doğu-batı doğrultusunda, başları batıya bakar vaziyettedir" dedi.
Ayrıca kazı çalışmalarının bir amacının da Akhisar'ın eski yerleşim yeri olan Hastane Höyüğü'ndeki beylikler ve Osmanlı yerleşimi hakkında bilgi edinilmesi olduğunu belirten Prof.Dr. Akdeniz, "Türk İslam Sanatları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin ve Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı başkanlığındaki çalışmalarda 5x5 metrelik alanda, şu anda 1.60 metre seviye derinliğinde, 18 ve 19. yüzyıla ait seramikler, Sultan Reşat dönemine ait altın sarısı renginde bir pul, yine aynı döneme ait lüle ve Avrupa'dan ithal figürlü porselen bulundu" diye konuştu.
Tarihçi Yrd.Doç.Dr. Ayten Can Tunalı desteğinden dolayı AK Partili Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı'ya teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI