MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl eylül ayında başlatılan ve Mart 2014'te bitirilmesi planlanan Telmessos Antik Kenti'ndeki yenileme çalışmaları, kamulaştırma ve proje tadilatlarındaki gecikmelerden dolayı 2014 turizm sezonu sonunda bitirilecek.
Likyalılar döneminde M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Telmessos Antik Tiyatrosu'nda, Eylül 2012'de yenileme çalışmaları başladı. Tiyatronun Romalılar döneminde arenaya dönüştürülen bölümleri sökülürken, sahne meydanında da Likyalılar dönemini yansıtacak değişiklikler yapıldı. 3 bin kişi oturma kapasiteli antik tiyatro, seminer, konser ve tiyatro gösterileri yapılabilecek şekilde tasarlandı. Türkiye'de denize en yakın antik tiyatro olma özelliğiyle dikkati çeken tarihi yapı, şehir merkezi ve Fethiye Limanı'na yakınlığıyla da turizm sektörüne büyük katkılar verecek.
DENİZ MANZARALI OLACAK
Restorasyon çalışmalarından, tiyatronun deniz gören tarafındaki Şehit Fethibey Parkı da nasibini alacak. Parkta bulunan 4 metre boyundaki Şehit Fethibey Anıtı'nın taşınması planlanırken ağaçların bir kısmının da sökülerek taşınacağı kaydedildi. Böylelikle antik tiyatro Fethiye Körfezi'nin çeşitli noktalarından rahatlıkla görülebilecek.
'YAZ SEZONU SONUNA KALDI'
Telmessos Antik Tiyatrosu'nun 1994-98 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıktığını hatırlatan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Türkiye'de denize bu kadar yakın başka bir antik tiyatro bulunmadığını söyledi. Yenileme çalışmalarının bazı teknik aksaklıklar yüzünden gecikeceğini belirten Çalık, “Restorasyon projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finansörlüğünde geçen yıl eylül ayında başlatıldı. Mart 2014'te bitmesi planlanıyordu. Ancak kamulaştırma ve proje tadilatlarından dolayı 2014 turizm sezonu sonunda biteceğini tahmin ediyoruz" dedi.
'FETHİYE ESNAFI DA NASİBİNİ ALACAK'
Antik tiyatronun Fethiye turizmine büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Kaymakam Çalık, "Restorasyon bittiğinde burada sürekli canlı etkinlikler olacak. Tatil köylerinde kalıp şehir merkezine hiç inmeyen turistlerin burayı mutlaka görmek isteyeceğini tahmin ediyoruz. Bu sayede Fethiye içindeki esnafımız da bu yoğunluktan nasiplenecektir" diye konuştu.
'BALKONDAN İZLEYEBİLECEĞİZ'
Evinden antik tiyatroyu kuş bakışı izleyebilen Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinden Hafize Akşit, yenileme çalışmalarının bitirilmesini sabırsızlıkla beklediklerini aktardı.