Ruhan YALÇIN/SÜLEYMANPAŞA (Tekirdağ), () - TEKİRDAĞ’ın Süleymanpaşa İlçesi’ne gelen Alman ve Hollandalılardan oluşan 20 kişilik kafile, Aydoğdu Mahallesi’nde yaşayan Romanlar’ın yaşam ve kültürleriyle ilgili incelemelerde bulundu. Grup, Roman müzikleri dinleyip vatandaşlarla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Ahmet Demir başkanlığında Tekirdağ’a gelen Alman ve Hollandalı 20 kişilik kafile, ziyaret öncesi Roman halk dansları ve müzikleri hakkında 2 günlük eğitim aldı. Öğle saatlerinde Aydoğdu Mahallesi’ne gelen kafile coşkuyla karşılandı. Müzisyenler Kahvehanesi’ne uğrayan gruba burada Roman müzikleri çalındı. Kafilede bulunanlar çalınan şarkılara uyum sağlayarak Roman dansı oynadı.
'BU KÜLTÜRÜ DÜNYAYA TANITMAK LAZIM'
İstanbul Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Ahmet Demir, kafilenin dünya müzikleri ve özellikle Roman kültürünü merak ettikleri için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Demir, "Alman, Hollandalı misafirlerimizin dünya müzik kültürü ve Roman müziklerine özel ilgileri var. Biz de Roman müziği ve Roman halk danslarının en canlı yaşandığı il olan Tekirdağ’a getirdik onları. Sağ olsunlar buradaki müzisyen hocalarımız ve arkadaşlarımız bizimle çok güzel ilgilendiler ve müzikleri harikaydı. Ben de misafirlerimiz de oldukça memnun kaldılar. Bu kültürü dünyaya tanıtmak için çok güzel bir fırsat oldu, herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Turist kafilesi Roman müzisyenlerin çaldığı eserler eşliğinde bir yandan Türk kahvesi yudumlayıp bir yandan da şarkılara eşlik etti.

RY(LK/BT) (FOTOĞRAFLI)