BURSA’nın merkez Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması sonuçlandı. Bu yıl Araştırma-İnceleme dalında ve ‘Tanpınar’da Kadın’ konu başlığı altında gerçekleştirilen ve 83 eserin katıldığı yarışmada, birinciliği İzmir’den ‘Vahdet’ rumuzuyla katılan Hasan Karabıyık elde etti.
Osmangazi Belediyesi tarafından edebiyat dünyasına yeni isimler ve eserler kazandırmak amacıyla ilki 2001 yılında ‘Deneme’ türünde düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın bu yıl 13’üncüsü gerçekleştirildi. Bu yıl Araştırma-İnceleme türünde ve ‘Tanpınar’da Kadın’ konusunda düzenlenen yarışmaya 1’i yurt dışından diğerleri Türkiye’nin 27 farklı şehrinden toplam 83 eser başvuruda bulundu. Edebiyatseverlerin merakla beklediği yarışmanın sonuçları Osmangazi Belediye Başkanı Ak Parti’li Mustafa Dündar tarafından Sümbüllü Bahçe Konağı’nda düzenlenen törenle kamuoyuna duyuruldu.
14 ESER KİTAPLAŞTIRILACAK
Yarışmada jüri üyelerinin yapmış olduğu değerlendirme sonucunda birinciliği İzmir’den ‘Vahdet’ rumuzuyla katılan Hasan Karabıyık elde etti. Erzurum’dan ‘Mevah’ rumuzuyla katılan Dilek Çetindaş ikinci, İzmir’den ‘Katip’ rumuzuyla katılan Nilgün Katipoğlu ise üçüncü oldu. Mansiyon ödüllerini ise Bursa’dan ‘Kıyısız Mavi’ rumuzuyla katılan Hande Balkız ile Ankara’dan ‘Itır Kokulu Ağaç’ rumuzuyla katılan Mehmet Kağan Kini aldı
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın sadece Bursa’nın değil tüm Türkiye’nin önemli bir kültürel değeri haline geldiğini ifade eden Başkan Dündar, “ ‘Tanpınar’da Kadın’ konusu, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın gözüyle aslında Türkiye’de kadının varoluş hikayesini ortaya koymayı amaçladık. Edebiyatseverlerimiz ve yarışmacılarımız ile birlikte bu yıl bu amacımıza ulaştık” dedi. Her yıl olduğu gibi bu yılda yarışmaya katılan eserlerin kitaplaştırılacağını ve kaynak niteliği taşıyan bir eseri daha ortaya çıkaracaklarını ifade eden Başkan Dündar, yarışmaya katılan ve ön elemeyi geçmeyi başaran 14 eserin kitapta yer alacağını söyledi.
GELECEK YIL ROMAN DALINDA
Gelecek yıl Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın ‘Roman’ dalında yapılacağını belirten Başkan Dündar, “Araştırma-İnceleme yarışmamızın finalinde gelecek yılın kategorisinin Roman olacağını şimdiden duyurmak istiyoruz. İlgilenenleri şimdiden çalışmaya davet ediyoruz. Yarışmamızın ödül töreni önümüzdeki günlerde kitaplaştırma çalışmamızın ardından gerçekleştirilecektir. Böylece ödül törenine katılan herkese çalışmamızı ulaştırmış olmak istiyoruz” diye konuştu.
Başkan Dündar, yarışmada Osmangazi Belediyesi’ne destekte bulunan jüri üyeleri Hilmi Yavuz, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Handan İnci, Ali Osman Dönmez, Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz’e de teşekkür etti.

NG(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)