ANADOLU'nun en iri köpek ırkı olarak bilinen Aksaray malaklısı cinsi Moni ve Mino adlı 2 yavru köpek, Mersin'in Silifke Müze Müdürlüğü'nde koruma amaçlı göreve başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılında yayımladığı, Türkiye'deki müze ve ören yerlerini korunması için alınacak önlemleri içeren genelge kapsamında, Aksaray malaklısı cinsi köpekler, Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk tarafından müzeye gönderildi. Öztürk, müze personelinin yakından ilgilendiği 30 günlük dişi Mino ile 60 günlük erkek Moni adlı köpeklerin içgüdüsel olarak bulundukları alanları koruma özelliği olduğunu söyledi. İlhame Öztürk, yavru köpeklerin Silifke Müzesi'ne verilmesini sağlayan ilgililere teşekkür etti.
Silifke'nin tarihi bakımdan çok zengin bir ilçe olduğunu, taşınabilir tarihi eserlerin de müzede sergilendiğini vurgulayan Öztürk, müzenin çalışan personelle birlikte bu köpeklerle korunacağını söyledi.
Öte yandan, 1650 yılında Aksaray'a gelen ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin de seyahatnamesinde bu köpekler için "Anadolu'da ben aslan gördüm" tanımlaması yaptığı biliniyor.