KONYA'da 7- 17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek Mevlana'nın 740'ıncı Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin tanıtım toplantısında, sema törenlerinin aslına uygun olmadan, ticari amaçla farklı ortamlarda yapılması gündeme geldi. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın semanın nerede, hangi şartlarda ve kimler tarafından yapılabileceğini belirtir bir genelge yayınladığının vurgulandığı toplantıda, bakanlığın bu konuda çıkaracağı yönetmelik ve müeyyidenin bu durumun önüne geçeceği kaydedildi.
Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Muammer Erol, 740'ıncı Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nde 'Gönüller şad ola' sloganının kullanılacağını söyledi. Etkinliğin dolu dolu geçmesi için özel bir gayret gösterdiklerini ifade eden Vali Erol, etkinliklere en az 65 bin misafir beklediklerini vurguladı. Programların Konya'da ve Türkiye'de bir bayram haftası olarak değerlendirildiğini anlatan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Tahir Akyürek de "Biz bu etkinliğe ne derece önem verirsek o derece dünya çapında önemi artacaktır" dedi. Düzenlenen etkinliklerin değişik unsurlar katarak icra edilecek programlar olmadığını, bu şekil ve esası bozma çabalarına şahit olduklarını da ifade eden Akyürek, bu geleneği usulüne uygun olarak korumaya ve devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.
SEMA TÖRENLERİNE DÜZENLEME
Basın mensuplarının sema törenlerinin aslına uygun olmayan koşullarda yapıldığı ve bununla ilgili herhangi bir önlem alınıp alınmadığının sorulması üzerine söz alan Başkan Akyürek, "Şeb-i Arus dönemlerinde Mevlevihanelerde programlar yapılabilir. Ama sema programlarının ticari olarak kullanılmasına ve para kazanılmasına karşıyız. Bu konuda bakanlığımızın ilk defa bir kaç yıl önce yaptığı çalışmaların yönetmelik olarak bağlayıcı maddelerle ortaya çıkarılması için ve semanın kimler ve nerede yapılabileceğinin belirlenmesi için tekliflerimiz oldu. Bakanlığın 2014 yılı içinde bu konuda yeni bir düzenleme yapacağını düşünüyoruz" dedi.
YÖNETMELİK İÇİN ÇALIŞILIYOR
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da şunları söyledi:
"2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı semanın nerede, hangi şartlarda ve kimler tarafından yapılabileceğini belirtir bir genelge yayınladı. Ancak bunun yönetmelik haline getirilmesi ve bir müeyyidesinin olması uygulanabilirliğinin sağlanması ihtiyacı vardı. Bunun bir yönetmeliğe dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Bu olduğu taktirde sorunda ortadan kalkacak. Bugünlerde başka yerlerde yapılan gösterilerin Konya'daki gösterileri zayıflatmaya ve ilgili dağıtmaya yönelik bir durum ile karşılaşıyoruz. Mevlevi hanelerde yapılmasından bir mahsur yok ama 10-15 bin kişilik büyük salonlarda ve yüksek ücretlerde ticari maksatla yapılıyor olmasına biz karşı geliyoruz. Bunların doğrudan engellenebilirliği noktasında bizim doğrudan yapabileceğimiz bir şey yok. Ama Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızla görüşüyoruz. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü korolarında ve topluluklarında bulunan sanatçıların bu tür programlara gitmesini yasakladı."
BİLİNÇLENMEK GEREKİYOR
Bu işin bilinçlenerek yapılması gerektiğini vurgulayan Mevlana'nın 22'nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru da "Bu iş bilinçlenmeden olmuyor. Çünkü bir yandan 'Sema ayini her yerde yapılmamalıdır' derken bir yandan da kendi oğlunun sünnet düğününe veya kızının kına gecesine semazen çağıranlar çok fazla. Bilinçlenirsek semanın manevi bir ritüel olduğunu Allah'a zikir şekli olduğunu iyice anlatabilirsek bunlara mani oluruz" diye konuştu.
SEVGİ VE HOŞGÖRÜ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLAYACAK
Mevlana'nın 740'ıncı Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, 7 Aralık Cumartesi günü Kandil uyandırma merasimiyle başlayacak. Daha sonra sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile devam edecek. Çocuk semazenlerce icra edilecek sema töreni ve 'gülbang duası'nın ardından akşam sema törenleri yapılacak. 11 gün sürecek programlar boyunca sema törenleri, Türk Tasavvuf Müziği konserleri, mesnevi dersleri, konferanslar ve sergi açılışları düzenlenecek. 17 Aralık günü Şeb-i Arus törenleriyle sona erecek.