ULUSLARARASI Türk Kültürü Teşkilatı'nın, 2013 yılını Kazak besteci Mukan Tölebayev’e ithaf etmesinin ardından besteciye ait 'Birjan ve Sara' operasının Türkiye prömiyeri 18 Kasım'da Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde yapılacak.
Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan gibi ülkelerden gelen konuk sanatçılar ve Samsun operasının sanatçılarıyla sahnelenecek 'Birjan ve Sara' operasının konusu gerçek bir olaya dayanıyor. 19'uncu yüzyılda Kazakistan’da yaşamış besteci ve şair Birjan Sal Kojagulov ile ünlü kadın şair Sara Tastanbekova arasındaki ozan atışmasını ve ikilinin birbirlerine olan aşklarını konu alan eser, Kazak operasının en güzel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Eserin librettosu Kazak edebiyatının önemli isimlerinden Kajım Jumaliyev’e ait olduğu belirtildi. Orkestra şefliği Tolga Taviş tarafından yapılan eserin rejisörlüğünü ise Prof. Dr. Eflatun Neimetzade yapacak.
Dekor ve kostüm tasarımları Kazak sanatçılar Erlan ve Esengeldi Tuyakov tarafından gerçekleştirilen 'Birjan ve Sara' operasının koro şefliğini de Mikhail Iskrov üstlenecek. 20'nci yüzyılın başlarına kadar göçebe olarak yaşayan Kazak halkının gelişmiş sözlü kültüründen ve Kazak geleneklerinden beslenen librettosu ve çağdaş Kazak müziğinin temellerini atan Mukan Tölebayev’in bestesiyle hayat bulan Birjan ve Sara operası iki perde olarak sahnelenecek.
18 Kasım Pazartesi gerçekleşecek prömiyer gecesinde Birjan rolüyle Özer Öndeş, Sara rolüyle Rigina Valieva, Birjan’ın annesi rolüyle Eda Yıldırım, Kojadil rolüyle Enver Töre, Estay rolüyle Barış Yanç, Janbota rolüyle Özgür Aslan, Jiyenkul rolüyle Çağdaş Dursun, Altınay rolüyle Sibel Kızılateş ve Serik rolüyle Gürkan Sezgin seyircileri selamlayacak.