Hüseyin ÖZBALI / ANKARA, ()-SANAT çalışmalarını Ankara'nın Altındağ ilçesi Altındağ Belediyesi Sanat Sokağı'nda sürdüren ve dünyanın en büyük Kuran-ı Kerim'ini fırça ile tualine aktarmakla bilinen Zonguldak'lı Ressam 56 yaşındaki Ziya Buyuk, Soma madencilerine atfettiği Maden temalı "Altı-Üstü Zonguldak" isimli resim sergisini TBMM Mustafa Necati Kültür Evi Sergi Salonu'nda Başkentli sanatseverlerle buluşturdu.

Yoğun bir davetlinin katıldığı serginin açılışını CHP Zonguldak Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ali İhsan Köktürk, CHP Antalya Milletvekili Gürkunt Acar, CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer gerçekleştirdi. Sergide satılmak üzere sergilenen yağlı boya 30 eserde satılarak yeni sahiplerini buldu. Buyuk, satışı yapılmayan 'Soma Faciası' isimli yağlı boya eseri ise Soma ilçesinde bir müzeye veya kültür evine bağışlayacağını belirtti.

Serginin açılışında konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban, "Çok değerli ressamımız, bir Zonguldak dostu Ziya Buyuk beyefendi, gene o ustalığını bu kez Zonguldak'ın altından üstüne doğru, kırmızı ve siyahtan mavi ve yeşile doğru bir seyahatle tuvali yansıtmıştır. Eline, gönlüne sağlık" dedi. Sergiyi gezen milletvekilleri ve davetliler, Buyuk'un eserlerini tek tek gezip, bilgi aldılar. Buyuk, sergide yer alan 30 yağlı boya eserinin bazılarını davetliler tarafından satın alındığını, kalan resimlerinin Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tamamının satın alındığını ifade etti.

Ressam Buyuk'ün Zonguldak'ın kan kardeşi saydığı Soma'da yakın zamanda yaşanılan maden faciasında yaşamını yitiren madencilere atfen gerçekleştirdiği 'Altı-Üstü Zonguldak' isimli, yağlı boya resim sergisi, TBMM Mustafa Necati Kültür Evi'nde açtı. Sergide ressamın Zonguldak ve Maden temalı 30 eserinin yanı sıra 'Soma Faciası' anısına yaptığı bir eser de yer alıyor. Tüm tabloların satışta olacağı sergide, sadece özel Soma eseri satışa sunulmayacak. Bu eserin Soma maden şehitlerine hitaben yapılabilecek müzeye veya kültür evine hediye edileceği belirtildi.

Sergi öncesi konuşan Buyuk, "Canı pahasına yüzlerce metre yer altında çalışan kömür işçilerinin yaşadığı Soma faciası Türkiye'yi derinden yaralamıştır. Bu nedenle madencilerin çilesini ve dramını ortaya koymak için bu sergimle Zonguldak ilimizin geçmişini bugününü ortaya koymaya çalıştım" dedi. 16 kişisel sergi açan Ressam Ziya Buyuk, Kuran-ı Kerim'i 5.15-2.15 metre ebatlarında tuval üzerine yağlı boya ve fırça ile yazdığı eser ile de tanınıyor.

() (AY/HÖ) (FOTOĞRAFLI)