Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, ()-  BOZOK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Yozgat'ın Aydıncık ile Çorum'un Ortaköy ilçeleri arasında içerisinden Çekerek Irmağı'nın geçtiği, farklı bitki ve kuş türleriyle birlikte tarihi kalıntıların bulunduğu 12 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu'nda bilimsel araştırma ve incelemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, üniversiteye bağlı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden bazı araştırmacıların 2008 yılında gerçekleştirdikleri bilimsel araştırmada, sadece Kazankaya Kanyonu'nda yetişebilen 2 ayrı bitki türünün keşfedildiğini söyledi. Uçar, Yozgat'ın Aydıncık ilçesi Kazankaya köyünden başlayıp Çorum'un Ortaköy ilçesi İncesu köyüne kadar uzanan kanyon içerisindeki doğal güzelliklerin yanında mevcut farklı bitki ve kuş türleri ile tarihi kalıntılara yönelik geniş çaplı bilimsel araştırmaların yapılması gerektiğini anlattı. Bölgenin turizme kazandırılması gerektiğine işaret eden Rektör Uçar, kanyonda gerek Bozok Üniversitesi olarak, gerekse diğer üniversitelerin bilimsel gruplarının zaman içerisinde çeşitli araştırmalar yaptıklarını, köklü bir çalışma ile bilgilerin güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Uçar, 12 kilometre uzunluğundaki kanyon içerisinde tespit edilen kuş ve bitki türlerinin popülasyonları ile Hitit dönemine ait olduğu belirtilen tarihi kalıntıların yapılacak bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkartılmasının turizm açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti. Üniversite olarak kanyonu yakından takip ettiklerini ve gezme imkanı bulduklarını kaydeden Rektör Uçar, 'Doğa harikası' olarak nitelendirdiği kanyon içerisinde valilik tarafından yaptırılacak gezi yollarının devreye girmesiyle üniversite öğrencilerine yönelik doğa sporlarıyla birlikte fotosafari gezilerinin de düzenlenebileceğinin altını çizdi.
Bozok Üniversitesi Rektörü Tamer Uçar, "Gerçekten doğa harikası bir bölge. Doğanın tüm güzellikleri su, yeşillik, kayalar burada mevcut. Gezilmesi görülmesi gereken yerlerden birisi. Yozgatımızın böyle çok yeri var. Keşfedilmeyi bekleyen doğa ile iç içe yaşanması için tavsiye edebileceğimiz yerler. Bu manada herkesi böyle yerleri gezip, görüp keşfetmeleri için davet ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI