MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, engelliler seramik atölyesi eğitimcileri ve üniversiteden gelen misafir öğrenciler, Japon seramik pişirme yöntemi 'Raku' çalışmasında zaman zaman zor anlar yaşadı. Beş üniversiteden akademisyen ve öğrencilerin katıldığı uygulamada, ateş ve dumanla gelen zanaatı en iyi şekilde uygulamaya çalışırken yanma tehlikesi atlatanlar oldu.
Bünyesinde bedensel ve zihinsel engelli 170 öğrencinin bulunduğu, Bodrum Sağlık Vakfı Begonvil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki seramik atölyesinin sanatsal kalitesini artırmak amacıyla, 'Raku' tekniği gösterildi. Engellilere özgüven ve beceri kazandırılan atölyede, geçmişi 16'ncı yüzyıla kadar uzandığı belirtilen, geleneksel Japon seramik pişirim tekniklerinden Raku uygulamalı olarak anlatıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin desteğiyle 'Raku Günleri' adı altında düzenlenen etkinlikte engelli öğrencilerin yaptığı ve yine onların da katılımıyla sırlanıp, özel boyalar sürülmüş seramikler fırınlarda pişirildi. Sırlardaki metallerin açığa çıkarak seramiğe metal bir parıltı ve farklı bir görünüm kazandıran Raku tekniğini uygulamasına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler de katılarak destek verdi.
'ÖZEL BİR TEKNİK'
Seramiklerin pişirilme sürecinde zor anlar yaşandı. Seramiklerin pişirildiği fırın ve varillerden zaman zaman yükselen alevler nedeniyle sanatçılar zaman zaman yanma tehlikesi atlattı. Raku tekniğinin yorucu ve zahmetli olduğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burcu Karabey, “Bu uygulamada farklı efektler elde etmeye çalışıyoruz. Vakıftaki öğrencilerle, üniversitemizin öğrencileri güzel bir çalışma yaptı. Seramik zaten sabır isteyen bir alan. Çok çeşitli teknikleri var. Bu özel bir teknik. Keyifli tarafları da var. Sonuç önemli bizim için. Her zaman bu pişirimi uygulamıyoruz” dedi.
RAKU TEKNİĞİ
Yüksek ısıdaki özel fırınlarda pişirilen seramikler maşa yardımıyla çıkartılıp, zemininde talaş, odun gibi organik malzemeler bulunan teneke varillere ya da toprakta açılan çukura bırakılıyor. Bu ortama konulan sıcak seramik nedeniyle talaş alev alıyor. Varilin ağzı ya da çukurdaki seramiklerin üzeri kapatıldığında oluşan dumanlı ortamda metal oksitlerle yapılmış sırlardaki metaller, oksitlerin bir kısmının ya da tamamının indirgenmesiyle ortaya çıkıyor.