ERZURUM’da, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Resim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, soğuk hava ve şiddete dikkat çekmek için kombinadan aldığı öküz başlarıyla buzdan yararlandı. İlginç proje görenleri dehşete düşürürken Prof. Dr. Kavukçu, “Proje amacına ulaşmıştır” dedi.
Türkiye'nin değişik illerinde ve Atatürk Üniversitesi kampüsünde bugüne kadar yaptığı birçok sanat eseri ile adından söz ettiren Prof. Dr. Mehmet Kavukçu bu kez kesik öküz başlarıyla şiddeti anlattığı çalışmasıyla dikkatleri üzerinde topladı. Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, kombinadan aldığı 15 öküz başını Güzel Sanatlar Fakültesi önündeki boş alanda hazırlattığı küp şeklindeki demir düzeneğe vinç yardımıyla kaldırıp askı sistemiyle yerleştirdi. Prof. Dr. Kavukçu, öküz başların konulmasından sonra geceleri hortumla su tutarak buzla giydirme yaptı.
Son sanat eseriyle sanat severleri şaşırtan, çocukları ise dehşete düşüren Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, projesiyle ilgili şunları söyledi:
"Şiddeti düşünme başlığı altında yapmış olduğum alan kurgu çalışmasında yaşadığımız doğanın şartlarını suyla buluşturup, buza dönüştürürken soğuğun şiddetini vurguladım. Öküz başları üzerinden, insana, hayvana ve doğaya yapılan şiddete gönderme yaparak tepkisel bir durum sergiledim. Öküz başı aynı zamanda Türk kültüründe güç ve bereket sembolüdür. Sergide korkuyu ifade eden bir durum var. Zaten şiddettin altında korku vardır. Buradaki amaç ona dikkat çekmekti. Projenin amacına ulaştığını görmek beni mutlu etti. Alan kurgu çalışmasını öğrencilerimle yakaşık bir hafta gece- gündüz çalışarak yaptık."
Serginin açılışında bir konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu, Prof. Dr. Kavukçu’nun şiddet temalı alan kurgu çalışmasına imza attığını söyledi. Dekan Prof. Dr. Karcıoğlu, “Bugün dünyanın her yerinde insana, havyana ve doğaya şiddet uygulanıyor. Bunlar yaşanırken Kavukçu’nun şiddete yönelik alan kurgu çalışması çok anlamlı olmuştur” dedi.