Tolunay DUMAN/TARSUS (Mersin), () - TÜRKİYE'de peygamber kabri bulunan tek cami olan Mersin'in Tarsus İlçesi'ndeki Makam-ı Danyal Camii ile Kubatpaşa Medresesi'nin restorasyonu tamamlandı. Danyal Peygamber'in kabrinin bulunduğu cami, düzenlenen törenle ibadete açıldı.
Tarsus'ta Ramazanoğlu Beyi Kubat Paşa tarafından 1557 yılında yaptırılan Kubatpaşa Medresesi, Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile Tarsus Belediyesi tarafından restore edilerek kent müzesi haline getirilirken, Danyal Peygamber'in kabrinin bulunduğu Makam-ı Danyal Camii de ibadete sunuldu. İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan törende söz alan Tarsus Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, 'bereket peygamberi' olarak bilinen ve Milattan Önce 4'üncü ve 5'inci yüzyıllarda yaşayan Danyal Peygamber'in mezarının, 2006 yılında Makam Camisi'nin abdest alma bölümünde yapılan inşaat çalışması sırasında ortaya çıktığını hatırlattı.
20 yıldır Tarsus'a ve ilçede yaşayanlara hizmet ettiklerini ifade eden Kocamaz şöyle dedi:
"Bu kentte yaşayan insanlara, bu kentin ölüsüne dirisine, yer üstünde yer altında olanına hizmet etmeye, değerlerine sahip çıkmaya ve geçmişle gelecek arasında köprü olmaya gayret ediyoruz. Tabi ki Danyal Peygamber, Aziz Paul, Eshab-ı Kehf ve diğer yatırlar Tarsus'umuz açısından çok önemli bir değer ve mutlaka farkına varılması, sahiplenilmesi gereken değerlerimizdir. Biz ilk olarak Danyal Peygamber'in mezarının üzerinden geçen kanalın yatağını değiştirdik ama gün yüzüne çıkaramamıştık. Buraya bir şadırvan yaptırdık ve caminin tabanının çöktüğünü tespit ettik. Yaklaşık 1 yıl boyunca 20 kişiyle o bölümü temizledik. Tarsus'un alt yapısı yapılırken 2002 yılında maalesef halen yüreğimi sızlatan Roma Dönemi'ne ait köprünün bir temel kalıntısı düşüncesiyle kırılmış olması ama maalesef zararın telafisi olmuyor. Bu kısmı temizlediğimiz zaman köprü ortaya çıktı, mezar ortaya çıktı. Buranın Danyal Peygamber'in mezarı olduğunu kanıtlayan belgeler, sikkeler, paralar ortaya çıktı ve Tarsus Müze Müdürlüğü'ne o paralar teslim edildi. O paraların üzerindeki 'La ilahe illallah' lafı kesin olarak Danyal Peygamber'in mezarı olduğu, anlatılan menkıbelere çok uygun bir yer olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonrasında Kubatpaşa Medresesi ve Danyal Peygamber'in kabri artık gün yüzüne çıktı, güneş görür hale geldi."
Konuşmanın ardından açılış yapıldı.

TD(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)