Ahmet İSTEK /ANTALYA, () - DÜNYADA ilgi çeken Anadolu Ateşi ve Shaman gibi dans gruplarının ardından Antalya'da kurulan dans topluluğu Pasha Dance Theatre, dünya turuna Dubai'den başlayacak. Osmanlı'dan Kurtuluş Savaşı ve Türkiye'ye tarihi ve kültürleri anlatan gösteride 45 dansçı rol alıyor.
Merkezi Antalya'da bulunan Balance Event Company'nin projesi olan Pasha Dance Theatre, 2 yıllık çalışmanın ardından 'perde' demeye hazırlanıyor. Anadolu Ateşi Dans Grubu'nun koreograflarından Serdar Sezer, Hristo Liev ve Serpil Sunay'ın yazdığı, müziklerini Troya'ya da beste yapan Yücel Arsen'in üstlendiği Pasha Dance Theatre'ın gösterisi için hazırlıklar tamamlanarak kostümlü provalar yapıldı.
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'ndeki özel bir amfitiyatroda çalışılan gösteriyi hazırlayan Balance Event Company'nin sahibi Serpil Sunay, projenin 2 yıllık bir ürün olduğunu söyledi. İlk kez Antalya merkezli bir şirketin şov ve dans sektöründe uluslararası alana açılmayı planladığını anlatan Sunay, "Pasha'da Türk, Bulgar, Gürcü ve Kübalı 20 erkek, 25'i kadın 45 dansçı var. Hepsi kendi dallarında konservatuvar eğitimi alan sanatçılar. Haftanın her günü neredeyse 8 saat çalıştılar. Amacımız hem kültürümüzü hem de tarihimizi yurtdışında tanıtmak" dedi.
13 TEMALI GÖSTERİ
Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu ile başlayan gösteride, tek perde içinde 13 tema işleniyor. Harem, Rumeli seferi, Kayra prensi, kutlama, raks bölümleri ile tempo kazanan gösteri, Atatürk ve Tuna Valsi ile sona eriyor. Müzikleri ile büyüleyen dans, görsel şovlarıyla da dikkat çekiyor.
BÜTÇESİ 1.8 MİLYON
Şirketinin 5 yıldızlı 24 otelde 120 dansçıyla turizm sektörüne hizmet verdiğini belirten Sunay, İstanbul dışında Antalya'dan da bu alanda bir şirketin çıkmasını istediklerini, 1.8 milyon liralık bir bütçe ayırdıklarını söyledi. Sunay, "Neden Pasha" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Tarihteki en uzun soluklu imparatorluklardan biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları Avrupa'dan Anadolu, Kuzey Afrika'ya kadar uzanmış ve bir çok kültürün birarada barış içerisinde yaşamasına olanak sağlamıştı. Osmanlı döneminde farklı kültürlerin yaşam biçimine, inanışlarına toleranslı yaklaşım öne çıktı. Pasha, Osmanlı'dan Atatürk'ün modern Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar uzanan farklı kültürleri göz alıcı bir kareografi ile sahneye taşıyor" dedi.
İLK GÖSTESİ DUBAİ'DE
Pasha Dance Theatre, ilk lansman niteliğindeki gösterisini kasım ayının ilk haftasında Antalya'da yapacak. Özel davetlilere sahnelenecek gösteri, 2015 ayının Ocak ayında Dubai'deki 'DubaiFest'in ardından dünya turuna çıkacak. Dubai'de 3 ay sahne alacak olan Pasha Dance Theatre, Nisan ayında Hindistan'a geçecek. Balance Event Company'nin sahibi Serpil Sunay, Asya ülkelerinin ardından Pasha'nın Kanada ve Amerika'da da sahneleneceğini belirtti.

FOTOĞRAFLI