İZMİR Konak Belediyesi’nin bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiği Öykü Günleri, Türkiye’nin dört bir yanından yazar, şair ve edebiyat tutkunlarının katılımıyla başladı.
Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılışı gerçekleşen Öykü Günleri, bir kez daha edebiyatın kalbini İzmir’e taşıdı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Onur Konuğu Murathan Mungan’ın İzmir’in kimliğiyle buluşan noktaları olduğunu vurguladı. Başkan Tartan, “Bugün yaşadığımız coşku, yıllar önce yirmi otuz kişiyle başlayan bir etkinliğin artık salonlara sığmayacak kadar büyüyen heyecanı, Türkiye’de bir değişimi, dönüşümü gerçekleştirmek adına da başardığımız bir gelişme aynı zamanda. Murathan Mungan Onur Konuğumuz olarak bizi gerçek anlamda onurlandırdı. Birçok şeyin yanında, Murathan Mungan kadınların sevgi ve özveri dolu dünyasını yansıttığı için kadın dostu bir belediye başkanı olarak hep bir yakınlık hissetmişimdir. Murathan Mungan’ın 'Kadından Kentler’ini biliyoruz elbette ama bir de 'Sevgiden Kentler’ diyelim ve temelini de bu kentlerin başkenti İzmir’den atalım” dedi.
12’nci Öykü Günleri’nin Onur Konuğu Murathan Mungan da ilk günden bugüne yazarlık serüvenini anlattı. Mungan, “Kendi hakkımda konuşurken hep zorlanırım. İnsanın kendini anlatması çok zordur. Çünkü kendini o kadar iyi anlatan birinin yazmaya ihtiyacı yoktur. Yazmak bir anlatma sıkıntısı belirtisi, bir söyleme ihtiyacıdır” dedi.
Yazarlık serüvenini, Mardin’den Ankara’ya oradan İstanbul’a uzana yolculuğunu anlatan Murathan Mungan, yıllar önce kullandığı takma adı da Öykü Günleri’nde açıkladı, “İlk öykülerimi Ankara yıllarında yazdım. Dergilere gönderirdim, çoğu yayınlanmazdı ancak bunun yolu buydu. Bir gün bir yazara öykülerimi gönderdim. İlk kez burada söylüyorum, o zamanlar bir takma ad kullanmıştım. Bir öykü dosyam var üzerinde “Çağlar Horasanlı’ yazıyor. O zamanlardan bugüne uzun bir yol oldu. Hayatımda birkaç saat içinde hiç bugün kadar Murathan Mungan denildiğini duymamıştım. Ben çok uzun bir yoldan geldim ve bu yolda bana en çok okurlarım eşlik etti” dedi.
Ahmet Kahyaoğlu ve Renin Yükselir’in müzik dinletisiyle başlayan 12’inci Öykü Günleri, Sevgililer Günü heyecanın da beraberinde yaşattı. Murathan Mungan’ın kaleme aldığı Muradhan ile Selvihan’ - Bir Billur Köşk Masalı öyküsünü pandomim sanatına uyarlayarak sahneleyen İlker Kılıçer büyük ilgi toplarken, Erhan Doğan’ın müzikleri eşlik etti.
Türk Edebiyatının değerli yazarlarını konuk eden etkinliğe Onur Konuğu Murathan Mungan başta olmak üzere Doğan Hızlan, Semih Gümüş, Hülya Soyşekerci, Bora Abdo, Mehmet Anıl, Neslihan Önderoğlu, Hasan Ali Toptaş, Yiğit Bener, Handan Gökçek, Defne Sandalcı, Özcan Karabulut, Namık Kuyumcu, Aydın Şimşek, Nalan Barbarosoğlu, Nilüfer Kuyaş, Erhan Doğan, Pelin Buzluk, Ercan Y. Yılmaz Kemal Varol, Hayri K. Yetik, Yelda Cumalıoğlu, Gamze İstanbulluoğlu, Esra Pekin, Zuhal Çetin Özkan, Ercan Kesal, Rıza Kıraç, Tayfun Pirselimoğlu, Esra Yalazan katıldı.

İÖ(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)