Ayhan ACAR/AMASRA(Bartın), () - BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde lise yapılması planlanan arazideki sondaj kazılarında Roma döneminde bir tapınağa ait olduğu düşünülen sütun ve kaidelere rastlandı. Alandaki tarihin ortaya çıkarılması için kazı yapılmasına karar verilirken okul başka bir yere yapılacak.
Yatırım programına alınan ve bu yıl temeli atılması planlanan 24 derslikli Amasra Çok Programlı Lisesi'nin yapılacağı Kum Mahallesi'nde Amasra Müze Müdürlüğü'nce yapılan sondaj kazılarında Roma dönemine ait sütun başlığı ve bunlara bağlı kaideler bulundu. Durumun Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bildirilmesinin ardından 3 bin metrekarelik alanda kazı çalışması yapılması kararı alındı.
Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yatırıp programına alınan okul inşaatının temel çalışmasından önce sondaj kazıları yaptıklarını hatırlattı. Aydın, "Arazinin iki farklı noktasında yaptığımız kazılarda M.S. 2 veya 3'üncü yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz bir tapınağa ait sütun başlığı ile bunları birbirine bağlayan bezeli bloklar, sütun kaideleri, gövdeleri ve mermer plakalardan oluşan bir zemine rastladık" dedi.
Alanda okul projesinin askıya alındığını belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Bölgede geniş çaplı bir kurtarma kazısı yapacağız. İlk etapta elde ettiğimiz bulgular, sütunların belirli bir yöne doğru devrilmiş olduğunu gösteriyor. Bu durup deprem sonucu yıkılmış olabileceklerini gösteriyor. Tabii net bilgileri ancak kazı çalışmalarının ardından söyleyebiliriz. Burada ortaya çıkan eserler, ilçedeki üzeri örtülü tarihi ve antik şehri gün yüzüne çıkarma adına ümit veren bulgulardır."
Amasra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu okul projesinin başka bir alana yapılması için yer arayışında olduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI