Elif DEMİRCİ/ İZMİR, () - ANADOLU’ya has türküleri kendi üslubuyla yorumlayarak Norveç Prensi de dahil ülkedeki pek çok önemli kişiye ulaştıran Umut Yasa, Norveç’te özel konserler veriyor, şarkıları ülkede 'yılın albümü' seçiliyor. Norveç’in soğuk iklimini, ud ve klarnet tınıları ile ısıtan Yasa, ülkede ödüle de doymuyor.
Umut Yasa aslında İzmirli bir fizyoterapist. Anadolu’ya has türküleri kendi üslubuyla birleştirerek Norveç Prensi de dahil ülkedeki pek çok önemli kişiye ulaştıran Yasa, hayatını tıptan kazansa da İzmir’in Üçyol semtinde bulunan Stüdyo Negatif’i ikinci evi bildi ve müzisyenliği ile dünya çapında başarılara imza attı. 2003 yılında tanışan ve yıllarca internet üzerinden arkadaşlığını sürdüren Johan Sara ve Umut Yasa, Norveç Kültür Bakanlığı’nın da dikkatini çekti ve birbiri ardına destekler almaya başladı. 2007 yılında bu müzikal paylaşımı tamamen ete kemiğe büründüren ve Norveç’te ortak konserler veren Sara ve Yasa, 2010 yılında İstanbul’un Kültür Başkenti seçilmesiyle ortak projelerine bir yenisini ekleyerek 'Johan Sara Jr. in Turkey' adlı albümü çıkardılar. Projenin Türkiye ayağının yönetmenliğini Umut Yasa yaparken, albüm Norveç Kültür Bakanlığı’nca etnik-jaz dalında yılın albümü ödülünü aldı.
MAHZENDE KONSER
Yasa, albümün aynı yıl Norveç’te tüm okullarda örnek proje olarak okutulmak üzere yine Norveç Kültür Bakanlığı tarafından ülkedeki tüm okulların kütüphanelerine gönderildiğini belirterek “2010 yılında da Norveç-Türk Dostluk Derneği Johan ve beni her iki kültürün kaynaşması için yapmış olduğumuz hizmetlerden dolayı Onur Ödülü’ne layık gördü” dedi. Geçen yaz aylarında da Bergama’da 2 bin yıllık bir mahzende beraber konser verdiklerini dile getiren Yasa, “Elektronik altyapıyı Johan üstlendi. Bir Roman klarneti ve harika bir atmosfer eşliğinde dinleyenlerden çok olumlu geri dönüşler aldığımız bir konser gerçekleştirdik. Bunu da Norveç Kültür Bakanlığı destekledi” diye konuştu.
NORVEÇ PRENSİ DİNLEDİ
Türkiye ile Norveç arasında çok büyük kültürel benzerliklerin bulunduğunu vurgulayan Yasa, “Sami ırkı bizim Türk boylarına mensup. Johan da şaman zaten. Mesela aksak ritm onlarda da var. Biz benzerliklerimizi ve farklılıklarımızı ortaya koyarak çok güzel bir sentez yakalayabildik. Bugüne kadar Kuzey Kutbu’nda, Oslo Ulusal Jaz Performans Sahnesi’nde eksi 2 derecedeki konserimizden tutun Atina ve Belgrad’a kadar pek çok yerde dinleyicilerimizi seslenme şansı bulduk. Ayrıca Norveç Çokkültürlülük Kongresi’nde Norveç Prensi’nin de aralarında bulunduğu bir topluluğa da konser verdik” dedi.
UD VE KLARNET TINILARI
Umut Yasa, 2010 yılında Johan Sara Türkiye’ye geldiğinde yapılan albümün yanı sıra şimdi yeni projelerine odaklandıklarını belirterek “Önümüzdeki dönemde 'Umut Yasa in Norway' adlı albümü çıkaracağız. Oldukça heyecanlıyız. Bu albümde bağlama, ud, klarnet ve ney gibi geleneksel çalgılarımızın tınılarını da Norveç başta olmak üzere dünyaya ulaştırmış olacağız” diye konuştu.

ED(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)