KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün projesi olan 'Ana Sesleriyle Anadolu' adlı müzikal, Türkiye'de ilk kez Mardin'de, Türkçe ve Kürtçe olarak sahnelendi. Müzikal sona erdikten sonra sahneye çıkan Vali Ahmet Cengiz, müzikalin Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde sahnelenmesinin özel bir anlam taşıdığını, anne ve babalardan çocuklarına ve özellikle kız çocuklarına sahip çıkmalarını istedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün çeşitli illerdeki devlet koroları ve Devlet Halk Dansları'nda görev yapan bazı sanatçılardan oluşan 'Ana Sesleriyle Anadolu' ekibi, Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde Türkiye'de yaşayan her kesimin günlük yaşantısında kadın ağızıyla çıkan Türküler, kına gecesi, düğün, halay, ağıtları Türkçe ve Kürtçe olarak sahneledi.
'KIZLARIMIZI EĞİTMEK, AYAKLARI ÜZERİNDE DURMALARINI SAĞLAMAK LAZIM'
Hüzünlü, mutlu duyguların yaşandığı ve gençlerin özellikle yoğun ilgi gösterdiği müzikale mülki amirler de eşleriyle katıldı. Müzikali, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Celalettin Çoban ve Mardin İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Vural Erol, eşleriyle izledi.
Müzikal sona erdikten sonra sahneye çıkan Vali Ahmet Cengiz, sanatçıları tebrik ederek kendilerine çiçek sunduktan sonra yaptığı konuşmada, müzikalin Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde sahnelenmesinin özel bir anlam taşıdığını, anne ve babalardan çocuklarına ve özellikle kız çocuklarına sahip çıkmalarını istedi. Kadına karşı şiddeti azaltmanın yolunun kızları eğitmek olduğunu belirten Cengiz, "Bugün özel bir gün. Şiddetin azaltılması konusunda eğer bir ihtiyaç duyulduysa bu gerçeği yadsıyamayız. Böyle bir gerçeklik var karşımızda. Bunu engellemenin yolu, kızlarımızı eğitmek, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak lazım. Mardin, huzur ve sevgi kenti, huzur ve barış ili olsun diyorum. Bunu önemsiyorum" dedi.
'HALKIN HİSLERİNE TERCÜMAN OLDUK'
Ana Sesleriyle Anadolu Müzikali'nin Genel Koordinatörü Aşkın Günay, "Ana Sesleriyle Anadolu" isimli müzikalin Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün bir projesi olarak oluşturulduğunu ve Türkiye'de ilk kez Mardin'de sahnelendiğini söyledi. Mardin'de 25 Kasım Dünya Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde 'Ana Sesleriyle Anadolu' isimli ouyunu sahnelemekle anaların seslerini tüm Türkiye'ye duyurmuş olduklarını ifade eden Günay, "Biz, Türkiyeyiz. dolasıyla doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine türkülerimizi kınamızdan düğünümüze, düğünümüzden halayımıza, halayımızdan burada seslendirdiğimiz ağıtımıza kadar hepsi Türkiye'de toplumumuzun yaşadığı günlük hayatta karşılaştığı şeyler. Dolayısıyla bizler, burada sahnelediğimiz bu müzikal oyunla da halkımızın, insanımızın hislerine tecüman olduğumuzu düşünmekteyiz" diye konuştu.
TURİZM BAKANLIĞI'NDAN İLK KÜRTÇE AĞIT
Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sahnesinde ilk kez bir Kürtçe ağıt söylendiğini getiren Günay, "Bizler, Mehmed'in kayınvalidesinin seslendirdiği Kürtçe ağıt ile de belki Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sahnesinde ilk kez sergilendi. Bizler, etle tırnak gibi birbirimize bağlı çok güçlü bir ülkeyiz. Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde bizler, Mardin'den analarımızın seslerini yükselterek bu mesajı tüm Türkiye'ye yaymış olduğumuzu düşünüyorum"şeklinde konuştu.
Müzikalin 27 Kasım'da Kilis'te ve 28 Kasım'da Gaziantep'te sahneleceği, Aralık ve Ocak aylarında da Türkiye turneleri sürecek.