Serhat TEZCAN/ BURSA, () - TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenecek Kitap Fuarı, yarın düzenlenecek etkinlikle kapıları ziyaretçilere açacak. Girişin ücretsiz olacağı ve birçok yazar ve yayınevinin yer alacağı program 23 Mart 2014 Pazar Günü'ne kadar ziyaret edilebilecek.
Bu yıl 12'ncisi düzenlenecek Kitap Fuarı ile 18 Mart 2014 Salı Günü açılacak Eğitim Fuarı'nın tanıtımı Almira Otel'de düzenlenen toplantı ile yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, geçen yıla oranla önemli bir büyümenin yaşandığı fuarda kitapseverlerin kucaklaşacağını kaydetti. Bu fırsatı bölge halkının kaçırmaması gerektiğini söyleyen Ersözlü, 6 salonda birçok yayınevi, sanatçı, eleştirmenin yer alacağını dile getirdi. Ersözlü, önümüzdeki 10 gün kültür, edebiyat dünyasına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise son günlerde ülkede yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek, 30 Mart yerel seçimlere az bir zaman kaldığını ve başka acılar yaşanmaması temennisinde bulundu.
"ÇOCUK VE GENÇLİK ŞÖLENİ YAPILACAK"
Fuar sürecinde 80 ayrı kültür etkinliğinin yapılacağını açıklayan Kavukçuoğlu, yaklaşık 500 yazarın etkinliklere katılacağını açıkladı. 200 binin üzerinde kitapseverin geleceğini dile getiren Kavukçuoğlu, programlar kapsamında çocuk ve gençlik edebiyatı şölenlerinin de yapılacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde ölen çocuklar anısına bunları yapacaklarını ifade eden Kavukçuoğlu, bu konuda da 45 etkinliğin yapılacağını duyurdu. Başmüzakereci ve AB'den sorumlu eski Bakan Egemen Bağış'ın attığı tweeti de eleştiren Kavukçuoğlu, "Böyle insanlarla yaşamaktan utanç duyuyorum. Çocuklar insandır etkinliğinden de bundan dolayı kıvanç duyuyorum" dedi.
"BU YIL DAHA İYİ BİR FUAR OLACAK"
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Bilici ise çocuklarda kitap sevdası olmadığını belirterek, "Bu yıl daha iyi bir fuar olacak. Öğrenciler yazarlarla bir arada olacak. Bu fuarı nimet olarak görüyorum. Çocuklarımızda kitap okuma sevdası yok. Bunu vermeliyiz" diye konuştu.
"EN ÇOK 7 - 14 YAŞ GRUBU OKUYOR"
Yapılan araştırmalar ile ilgili bilgi veren Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise geçen yılla kıyaslama yaparak, "Geçen yıl kişi başı kitap okuma oranı 7,1'di. Bu yıl aynı dönemde yüzde 12'lik bir büyüme var. Bu yılın ilk 2 ayında da artış var. Ocak ayında aynı döneme göre yüzde 15, Şubat ayında ise yüzde 12'lik artış yaşandı. En çok okuyan grubunda ise 7- 14 yaş grubu pay alıyor. Geçen yıl 255 bin ziyaretçi gelmiş, bunların 98 bini öğrenci. Bu da okuma alışkanlığının olduğu göstergesi. Fuara 280 yayınevi katılıyor. Dini, sosyal, politik her görüşten yazarı görmek mümkün. Keşke Kitap Fuarı'nda bakış Türkiye'de genelinde de olsa" dedi.
YAZARLAR
Tüyap Bursa Fuar alanında 15 - 23 Mart tarihleri arasında açık kalacak fuarlara katılacak bazı yazarların isimleri ise şöyle: "Doğan Hızlan, Yılmaz Özdil, Gülten Dayıoğlu, Ercan Kesal, Ayşe Kulin, Mustafa Balbay, Canan Karatay, İlber Ortaylı, Canan Tan, Altan Öymen, Yekta Kopan, İpek Ongun, Yalvaç Ural, Nermin Bezmen, Onur Öymen, Ataol Behramoğlu, Cemil Kavukçu, Erdoğan Aydın, Aret Vartanyan ve Nasuh Mahruki.

ST(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)