İZMİR'in Kadifekale sırtlarında, üzerindeki evler kamulaştırılıp yıkıldıktan sonra ortaya çıkmaya başlayan Antik Roma Tiyatrosu ile ilgili tarihi belgeleri Türkçe'ye çevirerek 'Antik İzmir'in Sanat Mabedi İzmir Roma Tiyatrosu' kitabını yazan İlhan Pınar, moloz kaldırma çalışmalarının devam ettiği tiyatro alanını gezdi. Pınar, bu işlerin arkeolog gözetiminde yapılması uyarısında bulundu.
Antik Roma Tiyatrosu'nun üzerindeki kamulaştırılan binaların yıkımının ardından moloz kaldırma çalışmalarının sürdüğü bölgeye giden yazar İlhan Pınar, uyarılarda bulundu. Yazar İlhan Pınar'a kent tarini yazarı Orhan Beşikçi ile gazeteci Abdülkadir Hazman da eşlik etti. Çalışmaların mutlaka arkeolog gözetiminde yapılması, acilen alanın çevresinin de tel örgüyle çevrilip güvenlik altına alınması gerektiğini belirteren Pınar, şöyle dedi:
"Tiyatronun bulunması tarihsel değer açısından heyecan verici fakat alan manzarası açısından içler acısı. Alanda yıkılan evlerin hafriyatını kaldırmak için çalışan kepçeler aynı zamanda tiyatronun blok duvarlarına zarar veriyor. Çevredeki, Roma dönemine ait birçok taş ortalara atılmış durumda. Ayrıca yıkıntı içinde yer alan, derin bir Roma kuyusunun kapağı kırılıp, muhtemelen burada cihazla antik eser veya hazine aranmış ve zarar verilmiş. Üstelik bu bu bölgede yaşayan çocuklar için üzeri açık olan kuyu tehlike yaratabilir." 
Mahalle sakinleri Antik Roma Tiyatrosu kitabının yazarı İlhan Pınar'ın uyarılarını doğruladı. Tiyatro yakınında oturanlar gece tanımadıkları kişileri yıkıntılar arasında gördüklerini ve açık olan kuyunun bulunduğu yıkık binanın içine girdiklerini, uzun süre buradan kazma sesleri duyduklarını anlattı. Mahalle sakinleri bu kişilerin kuyudan heykel çıkardığı söylentilerinin de yayıldığını belirtti.
Tiyatroda şu ana kadar molozların kaldırıldığı bölgede sahne duvarları ve kulis giriş kapısı ortaya çıkmış durumda. Belediye ekipleri alandaki molozları temizleme gayreti içindeyken, diğer yandan buraya torbalar dolusu moloz ve çöp döküldüğü de dikkat çekiyor.
ANTİK TİYATRO
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarabilmek için kamulaştırılılan onlarca binanın yıkımını gerçekleştirdi.
Proje kapsamında öncelikle, arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatro'nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi. İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulan "Antik Tiyatro ve Kadifekale 1.derece arkeolojik sit alanının genişlemesi" önerisi Kurul tarafından kabul edildi ve tiyatro ile Kadifekale'nin 1. derece arkeolojik sit alanı genişledi. Kadifekale'deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 - 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter'ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor.
Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu'nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp'ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor. Bölgenin temizlenmesinin ardından kazı başlayacak ve İzmir kenti ve Körfezi'ne hakim bir noktada 16 bin kişilik antik tiyatro yeniden ayağa kaldırılacak. Antik tiyatro kültür sanat faliyetleri ve konserlere ev sahipliği yapacak. Burası Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun son beş yılındaki en önemli projeleri arasında bulunuyor.

MO(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)