Yaşar ANTER/BODRUM(Muğla), ()- MUĞLA ve Bodrum yöresinde, Türkiye konu olan Kerimoğlu Efe’nin yaşamı kitap oldu. Kerimoğlu Efe’nin 3’üncü nesil torunu Bodrumlu Muhammet Kocaman, "Akrabalarımızla derlediğimiz bilgi, belge ve fotoğraflarla dedemin yaşamını kitaplaştırdık. Filminin çekilmesi için girişimlerimiz de var. Filmde dedemi, muhtemelen 'Şefkattepe' isimli televizyon dizisinmde oynayan Mert Kılıç canlandıracak" dedi.
'Kerimoğlu' türküsünün kahramanı Ali Kocaman Kerimoğlu’nun torunları Muhammet Kocaman ve Muğla Turgutreis Lisesi Edebiyat Öğretmeni İlker Altınsoy, dedeleri Kerimoğlu Efe’nin yaşamını, bilgiler, belgeler ve fotoğraflarla 'Gök Yörük Kerimoğlu Ali' isimli kitapta anlattı. Dedesinin yaşamını anlatan kitabı, diğer torunu İlker Altınsoy’un kaleme aldığını belirten Muhammet Kocaman, şöyle dedi:
"Akrabalarımızla derlediğimiz bilgiler, belgeler ve fotoğraflarla dedemin yaşamını kitaplaştırdık. Filminin çekilmesi için girişimlerimiz de var. Filmde dedemi, muhtemelen Şefkattepe isimli televizyon dizisinde oynayan Mert Kılıç canlandıracak. Böylelikle Kerimoğlu Efe’nin hayatı kitabından sonra filmle de gelecek nesillere aktarılmış olacak."

YA(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)

----- KUTU 1 -------

Kerimoğlu Efe kimdir?

MENTEŞE Beyliği’nin önde gelen ailelerinden birinin oğlu olan Kerimoğlu Efe (Kerim), 1835 yılında Muğla’nın Bodrum İlçesi Mumcular Beldesi’ne bağlı Karanlık Köyü’nde doğdu. 18 yaşındayken komşu Pınarlıbelen Köyü’ndeki balıkçı Ali’nin kızı 16 yaşındaki Ayşe’ye aşık oldu. Ancak babası Ayşe’yi başkasıyla evlendirdi. Kerim Ayşe’yi kaçırıp dağa kaldırınca bir süre sonra yakalanıp hapishaneye kondu. Ayşe de intihar etti.
Kerimu kardeşi İbrahim’in Çökertme yakınlarında Rum çeteciler tarafından öldürüldüğünü öğrenince arkadaşlarıyla hapishaneden kaçtı. Kardeşini öldüren 18 Rum çeteciyi Bodrum’da yakalayarak kurşuna dizdi ve 60 adamıyla dağa çıktı. 20 yıl boyunca Bodrum - Muğla Yerkesik bölgesindeki dağlarda gezdi, eşkiyanın, dinsizin, Rum çetecilerin, zenginlerin kabusu oldu. 1.95 boylarında 90 kilo ağırlığındaki Kerim zenginlerden aldığını, kervanlardan topladığını köyleri dolaşarak fakirlere dağıttı, hastaları tedavi ettirdi. Köylülerin ona sahip çıkması nedeniyle korunması saklanması kolay oldu. Aynı gün içinde hem Çökertme hem de 170 kilometre uzaklıktaki Muğla Yılanlı Dağları’nda görüldüğü rivayet edildi. 1850’li yıllarda Kerimoğlu Efe türküsü doğdu. Kerim bir gün yardım ettiği bir kişiye güvenerek pusuya düşürülüp yakalandı İzmir Hapishanesi2ne kondu. Hapisaneyi haraca bağlayan mahkum Ermeni asıllı Avanoz Efe ile kapışıp onu öldürünce Beyrut’a gönderildi. Ardından Trablusgarp oradan da Fizan’daki Murzuk Kalesi hapishanesine götürüldü. Buradan da kaçan Kerim çölde bir Bedevi ailenin yanına sığındı. Bir süre sonra Rodos’a gitti ve bir kahvecinin kızıyla evlendi. 1890 yılında Bodrum’ döndü ve adamlarıyla yeniden dağa çıktı. Ancak dönemin Bodrum kaymakamının çağrısı üzerine dağdan inip silahlarını kaymakama teslim ederek 35 yıllık efelik hayatına son verdi. Doğduğu Karanlık Köye geri dönen Kerim berberlik yapmaya başladı. Hacı İmam kızı Fatma’yla evlenen Kerim’in 6 çocuğu oldu. Kerim 85 yaşında doğduğu evde öldü.

------ KUTU 2 -------

Kerimoğlu Türküsü

Kerimoğlu inik gelir inişten
Her yanları görünmüyor gümüşten
Kerimoğlu duvarlardan atladı
Tabancaların beşi birden patladı
Kerimoğlu efelik ediyor
Oynayıversin zenginlerin yüreği
Her yanları kara duman bürüdü
Jandarmalar alay alay yürüdü
Vur davulcu davullar inlesin
Kerimoğlu gidiyor köyleriniz dinlesin
Öf len de amanda amanın
Şu dağlara yollar varmı?
Oynada Kerimoğlu
Sende başka yiğit varmı?
Öf len de amanda amanın
Karlı dağa çıktım yoruldum
Ben o yarin kaşlarına, gözlerine vuruldum
Öf len de amanda amanın
Kerimoğlu iniyor da inişten
Kim ayrılmış ben ayrılamam
Aman nazlı yarimden
Öf lende amanda amanın
Yerkesik ile Çakallık arası
Sol yanında Kerimoğlu’nun
Yarası da yarası
Öf lende amanda amanın
Kerimoğlu'nun sandalı da sandalı
Al kanlara boyanmış
Kerimoğlu’nun her yanları.